A balatoni rendőrlányok elkergetik a pucér fiúkat

bűnmegelőzés, riport, Balaton, vízirendőr, rendőr, rendőrség
Vágólapra másolva!
A tizenéves lányokat sokszor nem veszik komolyan, a fiúk közt pedig van, aki már letett arról, hogy rendőr legyen. Mégis mindenki jól érzi magát. A rendőrség nyaranta középiskolás diákok segítségével veszi fel a harcot a balatoni strandbűnözőkkel.
Vágólapra másolva!

"Egy kék törülköző volt nála, amibe be volt tekerve valami. Amikor odanéztünk, még jobban ráhúzta, aztán amikor elmentünk mellette, gyorsan elfutott. Visszanéztünk rá, ő is ránk, majd bement egy kapun, és elvesztettük" - mesélte a középiskolás Barbi, hogyan fogott majdnem rablót a balatonlellei strandon. A kaposvári diáklány ötödmagával egy héten keresztül mindennap bejárja a strandot, fehér, Bűnmegelőzés feliratú pólóban. Őrizetlenül hagyott táskákat, lehúzott ablakú autókat keresnek, amelyek tulajdonosait aztán figyelmeztetik, értékeiket milyen könnyen ellophatják, ha nem vigyáznak.

A diákok egy rendőrségi program keretében vannak a Balaton-parton. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság minden nyáron működteti a Dél-balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Központot a déli parton, amelynek célja kifejezetten a kisebb, jellemzően a turisztikai szezonra jellemző bűncselekmények, például a strandi lopások megelőzése. Három településen, Siófokon, Balatonföldváron és Balatonlellén alakítanak ki bűnmegelőzési centrumokat, amelyek júliusban és augusztusban működnek, főként önkormányzati támogatásból. A program különlegessége, hogy a rendőrök mellett rendészeti fakultációs középiskolás diákok vigyázzák a rendet, idén 96-an.

Középiskolás diákányok járőröznek a balatonlellei strandon. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hajdú D. András - Origo

A programot évek óta minden nyáron megszervezik, a rendőrségnek a kaposvári Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskolával van együttműködési megállapodása. Molnár Zsolt nyugállományú rendőr alezredes szerint az ottani rendészeti szakos fiataloknak jó gyakorlat részt venni a bűnmegelőzési központ munkájában. "Van egy kis szabadidős program, de tudnak tenni a közbiztonságért is" - mondta. A fiatalok önként jelentkezhetnek, és hetente váltják egymást a három településen.

Meztelenül menekültek a tilosban fürdőzők

A hat diáklány múlt hét szerdán érkezett Balatonlellére, ketten közülük először vesznek részt a programban, a többiek már tavaly is voltak. "Itt vagyok a Balaton-parton, jól érzem magam, a csapat is jó" - mondta a kilencedikes Lucia. Neki és a barátnőjének az osztályfőnök szólt a programról, elsősorban azért, mert kötelező elvégezniük ötven óra közmunkát az érettségi előtt. Lucia szerint színházba is lehetett volna menni ruhatárosnak, de ez jobban tetszett neki. "Nem az lebeg a szemem előtt, hogy meglesz ezzel a közmunka, hanem hogy jól érezzem magam, és segítsek azoknak, akiknek esetleg szükségük van rá" - mondta. Szülei féltik, nehogy baja essék, de szerinte ez természetes.

"Figyeljük, hagytak-e őrizetlenül értékeket, és gyanús embereket nézünk, hátha lopnak" - mesélték a lányok a napi programot. Ez történt a törülközős férfi esetében is, bár akkor hiába szóltak a szolgálatban lévő rendőröknek, addigra a férfi eltűnt. "Tehetetlennek éreztem magam" - mondta az egyik lány. "Fontos, hogy önállóan nem intézkedhetnek" - magyarázta az Origónak a csapat felügyelője, Pálné dr. Gergely Mónika rendőr alezredes, a főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője. "Ők a rendőrség szeme és füle, ha bármi gyanúsat észlelnek, azonnal jelezniük kell az irodavezetőnek. Ha szükséges, értesítjük az illetékes rendőrkapitányságot, ők intézkednek" - tette hozzá. A nap rendszerint eligazítással kezdődik, meghatározzák, ki hová megy járőrözni, esetleg figyelemfelkeltő szórólapokat osztogatni.

Az aznapi járőrözés során nem sok dolguk akadt a lányoknak, pedig többször is megkerülték a strandot a 35 fokos hőségben. Egy fiatal párt figyelmeztettek, hogy csak a kijelölt helyen szabad dohányozniuk. "Csak egy kérdésem van, ez bűn?"- kérdezett vissza a dohányzó férfi a cigarettát felmutatva. "Az sem bűn, ha szabadon hagyja az értékeit, csak nem szerencsés" - érkezett a válasz. A lányok szerint sokszor leszólítják őket, leginkább olyan kérdésekkel, hogy merre van a kemping esetleg a WC, de megesik az is, hogy beszólnak nekik. "A 40 kilós lány majd megelőzi a bűnt" - mondják ironikusan.

Gyakran megszólítják őket olyan kérdésekkel, hogy merre van a kemping vagy a WC. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Pálné dr. Gergely Mónika alezredes szerint ugyanakkor a fiatalok munkája nagy segítséget jelent a rendőrségnek, egyes feladatokat ugyanis levesznek a rendőrök válláról. "Ha elkóborol egy kisgyerek, és jön a szülő kétségbe esve, a fiatalok mozgósíthatóak" - mondta. De az elmúlt héten ijesztettek már el gépkocsifeltörőt is, a bűnmegelőzésnek pedig pont az a lényege, hogy "megakadályozzuk abban, hogy elkövesse a bűncselekményt".

"Tavaly tetten értünk két éjszakai fürdőzőt" - mondja nevetve a tizenegyedikes Liza. Szóltak a strand biztonsági őrének, a két fiú pedig úgy megijedt tőlük, hogy a ruháikat hátrahagyva, meztelenül szaladtak el. Később visszajöttek a cuccaikért, de akkor az őr elkapta őket, éjszaka ugyanis tilos fürdeni. Annabell egy másik sztorira emlékszik vissza, ami szintén a napokban esett meg vele. "Egy férfi feljelentést tett, mert eltűnt az ötéves gyerekének a papucsa" - mondta. Később megtalálták a homokozóban.

Legalább szokjuk az egyenruhát

A diákok hetente váltják egymást a vízparton, Balatonlellén vannak a legkevesebben, Siófokon pedig a legtöbben. "Lelle a legjobb a hely, szemben a diszkó, közel a part, a fürdés pedig fontos szempont" - mondta az egyik lány, mielőtt elindultak volna strandolni. A járőrözés ugyanis csak napközben kötelező. "Vannak kötött programok, de a többi szabadidő" - mondta immár Siófokon egy tizenegyedikes fiú, aki sokadszorra vesz részt a programban. "Siófok a pörgés miatt jó, a buliért vagyunk itt" - tette hozzá mosolyogva. Este gyakran besétálnak az éjszakai élet központjának számító Petőfi sétányra.

Az elkóborolt gyerekek megtaláása eseményszámba megy, a nap nagy része járőrözéssel telik. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hajdú D. András - Origo

"A legnagyobb izgalom egy gyerek megtalálása volt, de az is csak három másodpercig tartott" - mondta egyikük a nappali feladatokról. A gyerek szinte azonnal feltűnt, amint elfordultak a szülőktől, odaszaladt az anyjához, aki jól le is szidta, amiért elkóborolt. A munkát ennek ellenére sem tartják értelmetlennek. "Valaki, aki ellopna valamit, talán nem teszi meg, ha meglátja, hogy ott vagyunk a közelben" - mondta egyikük. Általában a strandokon felállított, "Police" feliratú magaslesekről figyelik a fürdőzőket, bár ezt ottjártunkkor majdnem megakadályozta fél tucat bicikli, amit pont a létrához láncoltak a tulajdonosaik.

Az emberek reakcióit szórakoztatónak tartják, sokszor siklik le a tekintetük a fehér pólójukon lévő feliratra, majd miután elolvasták, riadtan felnéznek rájuk. "Legalább szokjuk az egyenruhát" - nevetnek. Van köztük olyan, aki azért jelentkezett a programra, mert rendőr szeretne lenni, és jó tapasztalatnak tartja a Balaton-parti járőrözést, de olyan is, aki letett erről. "Nem akarok a traffipax mellett állni, a rendőrtisztire pedig nehéz bekerülni" - mondta, bár azt nem tudta megmondani, hogyan is lesz az érettségi után.