Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Magyarországon ugyan a nemzeti ünnep veszi el a figyelmet, a nemzetközi tőzsdéken ma szokványos kereskedési nap van. Az európai tőzsdék nem bírtak szabadulni ma sem a Fed rémképétől, de az amerikai piacokon éppen mintha valamiféle fellélegzést látnánk. A dollár kritikus szinteket próbál áttörni az euróval szemben, egyelőre sikkerrel, a gyengülés pedig további aranyár-emelkedést hozhat.
Vágólapra másolva!

Európa para üzemmódban

Keddre sem sikerült összekapniuk magukat az európai tőzsdéknek, a vezető indexek egyaránt eséssel zártak. Az élen az olasz és a spanyol index haladt, előbbi 1,4, utóbbi 1,8 százalékot veszített értékéből, de a német DAX is 0,8 százalékos, a legnagyobb európai vállalatokat tömörítő EuroStoxx 50 pedig 1,25 százalékos mínuszban állapodott meg.

Az általános rosszkedvet továbbra is a Fed számlájára kell írnunk, szerdán jelenik meg ugyanis az amerikai jegybank július végi kamatdöntéséről szóló jegyzőkönyve. Ezt biztosan ízekre fognak szedni a piaci szereplők, hogy valamiféle pontosabb utalást találjanak arra, hogy vajon mikor kezdi visszafogni az eszközvásárlásai ütemét a Fed. A várakozások egyre inkább visszafogott szeptemberi csökkentésről szólnak, de a pontos időzítés és a kötvények vásárlására fordított összeg csökkentésének mértéke még ismeretlen. Márpedig az ilyen bizonytalanságokat viselik a legrosszabbul a piacok.

Egyedi vállalati sztorik terén egyértelműen a nyersanyagipari óriások vitték a prímet Európában. A világ legnagyobb bányatársasága, a BHP Billiton közel 2 százalékot esett, miután az elemzői várakozásoknál gyengébb nettó profitról számolt be negyedéves gyorsjelentésében. A bányacégnek érthető módon a zuhanó nyersanyagárak okoznak problémát, ezért lett csak 11,8 milliárd dollár a nettó profit a várt 12,7 milliárd dollár helyett.

A BHP profitja így 30 százalékkal esett vissza éves összevetésben, de nem járt jobban a nemrégiben összeolvadt gigászi árupiaci cég, a Glencore Xstrata sem. A 39 százalékos éves profitzuhanás mellett a vállalat 7,7 milliárd dolláros veszteségleírást is kénytelen volt elkönyvelni a felvásárolt Xstrata eszközein, ahogy azt már hétfőn jelezte. Nem is olyan meglepő, hogy a cég árfolyama a londoni parketten 1,9 százalékkal esett.

Amerikában most épp nem félnek annyira

Az amerikai indexek a kereskedés derekán úgy tűnik, végre megtörhetik a négy napja tartó negatív trendjüket. Az S&P500 index 0,55, a Nasdaq 100 pedig 0,6 százalékos emelkedést mutat, a Dow Jones csak 0,15 százalékos emelkedéssel kullog a többiek nyomában. A tegnap látott kétéves csúcsok után a kötvényhozamok csökkentek valamelyest, ami szintén egy kis enyhülésre utal a hangulatban, az amerikai piacok most épp nem félnek drasztikus csökkentéstől a Fed programjában. Nem mintha ezek az érzések olyan nagyon állandósulni tudnának, egyik napról a másikra drasztikus fordulatok állhatnak be.

A fellélegzésnek megfelelően a dollár látványosan gyengül, a legfontosabb kereskedelmi partnerek devizájával szembeni "erősséget" mérő dollárindex 0,4 százalékot esett, míg az euróval szemben 1,345 fölött is megfordult az árfolyam. Így egyébként nagyon kritikus ellenállásszintet próbál áttörni az euró-dollár árfolyam 1,34 környékén (utoljára február közepén járt e szint felett az árfolyam). Ha sikerül tartósan 1,34 felett maradnia az árfolyamnak, az technikai szempontból megnyithatja az utat az 1,36 felett csúcsokig is. A kitörést persze még nem vehetjük véglegesnek, szoros figyelemmel kell követni az eseményeket.

Ez különösen annak tükrében lehet fájdalmas, hogy egyre többen számítottak a dollár erősödésére, hiszen miközben a Fed épp csökkenteni készül a pénzpiaci stimulust, az európai jegybank mintha a pénznyomda beindítására készülődne éppen. De tudjuk jól, hogy a piac már csak ilyen: pont arra megy, amerre a legjobban fáj.

Forrás: Tradigview.com

A dollár gyengülése kedvez az aranynak, 1370 dollár felett járnak a jegyzések az azonnali piacon, de a meghatározó nyersanyagok, elsősorban az olaj nem tud osztozni az örömben, 0,5 százalékos mínuszban forog a WTI típusú kőolaj határidős árfolyama. Ha a dollár tartósabb gyengülést mutatna, az támogatná az arany további emelkedését, a pár napja megfogalmazott kereskedési ötletünknek megfelelően. Az aranybányákat leképező GDX ETF több mint 3 százalékos emelkedéssel 30 dollár felett jár ismét.

Az egyedi részvények szintjén a kiskereskedelmi cégeket érdemes kiemelni, hiszen a szektorban záporoztak ma a gyorsjelentések. Az óriási feltámadást bemutató elektronikai áruház, a Best Buy közel 10, a hátborzongató összeomlást produkáló JC Penney pedig közel 6 százalékot emelkedett a vártnál jobb, illetve kevésbé gyenge gyorsjelentéseikre. A Best Buy két éve nem látott nagyságú nettó profitról számolt be (az Investor.hu olvasói annyira azért nem lehetnek meglepődve, többször írtunk már a Best Buy nagy fordulatáról), míg a JC Penney továbbra is nagyon gyenge számokat tett közzé, de a bevétele esése mintha lassult volna a negyedévben. A várakozásoknál kicsivel jobb számokat közzétévő barkácsáruház-óriás, a Home Depot nyitás után járt 2 százalék közeli pluszban, de mostanra visszatért a tegnapi záróérték közelébe. A befektetőket nem érhette tehát váratlanul, hogy a cég egészen jól profitál az amerikai lakáspiac éledezéséből.

A tegnap látványosan meginduló Apple ma nem tudja folytatni menetelést, dacára az egészen kedvező hangulatnak. A cég háza táján egyre erősebbek a szeptember 10-i iPhone-bemutató előtt a pletykák. Hétfőn 514 dollárig is fel tudott kapaszkodni a részvény, bár zárásra 507,7 dollárig esett vissza, ma pedig közel 1 százalékos csökkenéssel 503 dollár körül mozog a részvény.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről