Nem kap büntetést a sértésekért Illés Zoltán

Vágólapra másolva!
Kövér László szerint Illés államtitkárhoz méltatlanul viselkedett, amiért ő is elnézést kér, de azért a szexista megjegyzések nem voltak olyan kirívóak, hogy büntetést osszon értük. Eldurvult a parlament az elmúlt három évben.
Vágólapra másolva!

Kövér László szerint Illés Zoltán sértő, de nem kirívóan sértő kifejezéseket használt kedden a parlamentben az LMP-s Szél Bernadett kérdésére reagálva, ezért a házelnök úgy döntött, nem szab ki büntetést környezetvédelmi államtitkárra.

Illés Zoltán a parlament keddi ülésnapján Szél Bernadettnek - egy a verespataki bányanyitással összefüggő kérdésére - azt válaszolta: "Attól hogy ön szép, még nem következik az, hogy okos, attól hogy ön állít valamit, még nem következik az, hogy ön ért hozzá, hogy úgy vannak a dolgok." Butaságnak, "baromságnak" minősítette az ellenzéki képviselő szavait, és azt tanácsolta neki, hogy a "miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára".

Csütörtökön az Országgyűlés elnöke a házbizottság üléséről távozóban az újságíróknak azt mondta, hogy Illés Zoltán összességében államtitkári pozíciójához méltatlanul válaszolt Szél Bernadettnek. Az eset után Kocsis Máté a Fidesz-frakció nevében bocsánatot kért az ülésteremben, amit Kövér helyesnek tart és maga is csatlakozik hozzá.

Kövér azt mondta, azért nem találta kirívóan sértőnek az államtitkári választ, mert az ülésteremben "jobbára ellenzéki képviselők szájából, nem egy esetben éppen az érintett képviselőasszony szájából" rendszeresen hangzanak el olyan sértő kifejezések, amelyek bírságolásával a Ház bevételi oldala sokkal jobban állna.

Az házelnök szerint a parlament stílusa az elmúlt három évben a "korábbiakhoz képest is elvadult", amiért részben az új parlamenti frakciók a felelősek. Ennek visszaszorítására vezették be a levezető elnök szankcionálási jogkörét, amelynek alkalmazása az eddigi néhány hónapos gyakorlat szerint nagyban függött attól, éppen milyen párthoz tartozik az ülésvezető, valamint a felszólaló képviselő. A parlamenti frakciók ezért megegyeztek abban, hogy összegyűjtik és kiértékelik a kifogásolt eseteket.

Szerdán Illés SMS-ben bocsánatot kért a képviselőnőtől, amit az elfogadott, de azt mondta, hogy ennek ellenére a házbizottság elé viszik az ügyet, hogy garanciát kérjenek arra, hogy "ilyen súlyos ámokfutás" többé ne fordulhasson elő a kormánypárt részéről a parlamentben.

Szél Bernadett szerint a miniszterelnök reakciójának hiánya, illetve a házelnöki büntetés elmaradása azt mutatja, hogy a Fidesz nők és férfiak, illetve kormányoldal és ellenzék között is kettős mércével mér. Az Országgyűlés házbizottságának csütörtöki ülését követően az MSZP, az LMP, a DK és az Együtt-PM politikusnői közös sajtótájékoztatón ítélték el a kormányoldal szerintük nőket másodrendű állampolgárként kezelő gyakorlatát.