A kormány elvesztett egy áfacsatát az Európai Bíróságon

Vágólapra másolva!
Magyarország korlátozta az exportáló cégek áfamentességét, pedig nem lett volna szabad. Azok a cégek, akiket emiatt büntetett meg a NAV, pénzt kérhetnek vissza.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bíróság csütörtökön meghozott egy döntést, amely egy magyarországi áfaszabályra vonatkozott - közölte a MAZARS könyvvizsgáló szervezet. A magyar adóhatóság egy szigorú törvény alapján büntette azokat az exportcégeket, amelyek önhibájukon kívül nem tudtak határidőn belül kivinni az Európai Unió területéről egy szállítmányt.

Az ilyen értékesítés áfamentességet élvez, de a magyar szabályok szerint csak akkor, ha az ügylet megkötésétől számított 90 napon belül az áru el is hagyta az Európai Unió területét. Előfordulhatott azonban, hogy nem az eladó hibájából maradt rajta az áru, akár csak néhány nappal a határidő után, hanem azért például, mert a vevő nem szállította el, vagy valamilyen kedvezőtlen körülmény merült fel.

A jóhiszemű eladóhoz ilyenkor kiment a NAV, és megfizettette a magyar áfát (27 százalék), ráadásul akár 50 százalékos adóbírságot és késedelmi kamatot is kiszabott. A MAZARS szerint olyan eset is előfordult, hogy az exportőr cég az eladási érték 40 százalékát is megfizette az államnak, miközben ő nem tudta tovább hárítani az EU-n kívüli vevőre, aki jogosan nem akart magyarországi áfát megfizetni.

Az Európai Bíróság azonban megállapította, hogy a magyar szabályozás nem felel meg az uniós jognak, az eladó adómentességét nem lehet megvonni ilyen esetben. Sőt, mivel az adómentesség ilyen jellegű korlátozása sosem volt megengedett, ezért azok a cégek, akiket emiatt büntettek meg, és egyébként az eladott termékek kiléptetését igazolni tudják, azok joggal kérhetik az elmarasztalás felülvizsgálatát, és a pénz visszakérését.