Kiderül, mennyire türelmes Varga Mihály

Vágólapra másolva!
Megtudjuk, a szaktárca szerint mi a reális határideje a pénztárgépek cseréjének, s nyakunkba szakad egy halom makrogazdasági adat is. Ez várható a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály pénteki sajtótájékoztatóján azt ígérte, hogy a minisztérium hétfőn bejelentést tesz az online pénztárgépekre történő átállással kapcsolatban. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a kormány és az adóhivatal türelmes hozzáállást tanúsít, mivel nem akarták elvárni, hogy a karácsonyi forgalom közepén a gépek bekötésével kelljen foglalkozniuk a kereskedőknek. Szerinte ezért reális határidőt kell kitűzni azoknak, akiknek ki kell cserélniük pénztárgépeiket – hétfőn talán kiderül, mire is gondolt Varga Mihály pontosan.

Kedden már ülésezik az MNB Monetáris tanácsa, de ez még nem kamatmeghatározó ülés lesz. Gyaníthatóan szóba kerülhet az immár csak „galambokból” álló tanácsban is az amerikai Fed mennyiségi enyhítési programjának kezdődő visszavonása. Ami vonzóbbá teheti a dollárt, s kevésbé vonzóvá a feltörekvő országok valutáit, mint például a forintot. Az is igaz azonban, hogy a Fed aligha akar piaci felfordulást, így az extrém enyhe monetáris politika szigorítása valószínűleg nagyon lassú és óvatos lesz. Akárhogy is, lesz miről beszélgetni kedden, de ezen a héten – szerdán – csak azt tudhatjuk meg, miről folyt a szó a tanács december 17-i ülésén, s azt is csak rövidítve.

Sorjáznak a héten a nemzetközi és a magyar makrogazdasági adatok. Hétfőn jön a német inflációs adat, s az amerikai gyári megrendeléseké. Kedden érkeznek a magyar ipari termelői árak, a friss német munkanélküliségi adat, s az eurózóna árindexe. Szerdán a magyar előzetes ipari, illetve kiskereskedelmi adatnak örülhetünk – vagy bánkódhatunk, majd kiderül. A kiskereskedelmi adat valószínűleg a múlt hónaphoz hasonlóan kedvező lesz, hiszen a reálbérek növekedését segítő infláció továbbra is alacsony. Kijön szerdán az eurózóna kiskereskedelmi, illetve munkanélküliségi adata is. A magyar gazdaság szempontjából is kiemelten fontos adat, a német gyári megrendelések adata is szerdán jön ki.

Csütörtökön is lesz hazai makroadat: a külkereskedelmi mérlegé, várhatóan továbbra is erőteljes többlettel. Érkezik a német ipari termelés adata, s dönt a kamatról az angol, illetve az eurózóna központi bankja is – emiatt nagy izgalom nem lesz a piacokon, valószínűleg nem változik a kamat.

A KSH még pénteken is megörvendeztet bennünket egy adattal, a kereskedelmi szálláshelyek forgalmával, a nemzetközi adatok közül pedig az amerikai munkanélküliségi adatra lesz érdemes leginkább odafigyelni.