Alighanem minket akar egész Európa

foci-Eb sorsolás, selejtezők
Hazai pályán mindössze egy ziccerig és egy büntetőig jutott a magyar labdarúgó-válogatott, amely a kapitális hibák miatt 4-1-re kikapott Hollandiától a világbajnoki selejtezők második fordulójában.
Vágólapra másolva!
A 2016-os futball Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolását vasárnap délben tartják a franciaországi Nizzában. A magyar válogatott a második kalapból várja az eseményt, így biztosan elkerüli a szintén itt szereplő svéd csapatot, amellyel ötször is egy csoportban volt az elmúlt tíz évben, de csak egyszer verte meg. Könnyű csoportot senki se várjon az előkelő besorolástól.

Egy hónapja közölte az UEFA, hogy milyen összetételű kalapokból sorsolja a 2016-os Eb selejtezőinek a csoportbeosztását. Magyarország a másodikba került, csupa jóval erősebb rivális mellé. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a többi kalap csapatai vélhetően a magyar válogatottról álmodoznak, ha eszükbe jut a második kalap. Számunkra pedig azt, hogy a vasárnapi sorsoláson biztosan elkerülünk egy sor erős válogatottat - az ukránt, a horvátot, a svédet, a dánt, a svájcit, a belgát, a cseht és az írt.

Pintér Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint nincs gyakorlati jelentősége a besorolásunknak, csak a saját játékunkra kell koncentrálnunk. "Engem nem az foglalkoztat, hogy melyik kalapból sorsolnak ki bennünket, és azt sem figyelem, kiket kaphatunk a csoportban" – mondta Pintér Attila az Mlsz.hu-nak. "Azt az elvet vallom, hogy azt kell legyőznünk, akit kisorsolnak mellénk, teljesen mindegy, hogy hol áll a világranglistán vagy melyik kalapból került a csoportba. Természetesen örülök az előrelépésnek, de a gyakorlatban semmit sem befolyásol a beosztásunk, egyelőre kizárólag a saját játékunk felépítését tartom fontosnak" - tette hozzá.

Mivel a kiemelések nem tükrözik hűen a valós erőviszonyokat, valóban minimális előnyt jelent csak számunkra a 2. kalapos tagság. Ezzel egy erős ellenfelet ugyan elkerülünk, de a 3-4. kalapból így is könnyen kaphatunk nálunk komolyabb játéktudással bíró csapatot.

Egyáltalán hogy kerültünk ilyen jó helyre?

A nemzeti válogatottakat koefficiensük alapján sorolták be. A koefficiens megállapítása során a 2014-es labdarúgó-vb (selejtező és torna), a 2012-es Eb (selejtező és torna), valamint a 2014-es vb (selejtező és pótselejtező) eredményeit vették figyelembe, a három esemény 20-40-40 százalékos súlyozásával. A magyar válogatott koefficiense 27.802, ami a 18. helyet jelenti az országok közötti rangsorban, így épphogy becsúsztunk a második kalapba.

A legjobb és a legrosszabb verzió

Most először 24 csapat jut ki az Eb-re, így elvileg a magyar válogatottnak is sokkal több az esélye, mint az elmúlt évtizedekben. A mezőnyt elnézve azonban még így is nagy szerencse kell ahhoz, hogy olyan csoport alakuljon ki, ahonnan esélyesként pályázhat a kvalifikációra. Az első kalapból vélhetően Görögország ellen lenne a legtöbb esélyünk, és ha lenne mód válogatni, akkor a többiből Izrael, Fehéroroszország, Ciprus és San Marino kerülhetne mellénk.

A feltételezett legerősebb csoportban az Eb- és vb-címvédő spanyolok mellett a délszláv stílus két képviselőjét, Szerbiát és Montenegrót kaphatjuk, az ő játékuk hagyományosan nem fekszik nekünk. Az ötödik kalap legerősebb tagja a brazíliai vébéről pótselejtezővel lemaradó Izland, a legkisebbek közül pedig Luxemburg lenne a legkellemetlenebb ellenfél.

A svédeket most végre megússzuk Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Leggyakoribb ellenfeleink

Az utóbbi tíz évben, tehát a 2004-es Eb selejtezőig visszamenve leggyakrabban a svédekkel találkoztunk. Mérlegünk elkeserítő, tizenkét meccsen csak egyszer tudtuk legyőzni őket. Máltával háromszor kerültünk egy csoportba, Hollandiával, Törökországgal és Moldovával pedig kétszer-kétszer, így az eddigiek alapján a Hollandia (1. kalap), Magyarország (2. kalap), Törökország (3. kalap), Moldova (5. kalap), Málta (6. kalap) lenne a legkommerszebb csoport. A 4. kalapból senkivel sem találkoztunk egynél több alkalommal az elmúlt tíz évben, de az észtekkel, Bulgáriával és Finnországgal voltunk már egy csoportban.

Az utóbbi tíz év nagy tornáinak magyar selejtezőcsoportjai a végeredmény sorrendjében:

2014-es vb
Hollandia, Svédország, Románia, Magyarország, Törökország, Észtország, Andorra

2012-es Eb
Hollandia, Svédország, Magyarország, Finnország, Moldova, San Marino

2010-es vb
Dánia, Portugália, Svédország, Magyarország, Albánia, Málta

2008-as Eb
Görögország, Törökország, Norvégia, Bosznia-Hercegovina, Moldova, Magyarország, Málta

2006-os vb
Svédország, Horvátország, Bulgária, Magyarország, Izland, Málta

2004-es Eb
Svédország, Lettország, Lengyelország, Magyarország, San Marion

Hogyan lehet kijutni az Európa-bajnokságra?

Franciaország rendezőként, a kilenc csoport első és második helyezettjei (18 csapat) pedig egyenes kvalifikáció útján vesznek részt a 2016-os Európa-bajnokságon, és igaz ez a legjobb csoportharmadikra is. A többi csoportharmadik közül a pótselejtezők után további négy csapat (4) csatlakozik a mezőnyhöz. Így áll össze a 24-es létszám.

Pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény, majd a gólkülönbség, a több lőtt gól, a több idegenben lőtt gól, a fair play-lista, és végül az UEFA-koefficiens rangsorol a csoporton belül.

A kalapok

1.: Spanyolország, Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Portugália, Oroszország, Görögország, Bosznia-Hercegovina.
2.: Magyarprszág, Ukrajna, Horvátország, Svédország, Dánia, Svájc, Belgium, Csehország, Írország.
3.:
Szerbia, Törökország, Szlovénia, Izrael, Norvégia, Szlovákia, Románia, Ausztria, Lengyelország.
4.: Montenegró, Örményország, Skócia, Finnország, Lettország, Wales, Bulgária, Észtország, Fehéroroszország.
5.: Izland, Észak-Írország, Albánia, Litvánia, Moldova, Macedónia, Azerbajdzsán, Grúzia, Ciprus.
6.: Luxemburg, Kazahsztán, Liechtenstein, Feröer-szigetek, Málta, Andorra, San Marino, Gibraltár.

A sorsolás

Helye és ideje: 2014. február 23. 12.00 óra, Franciaország, Nizza
Eb-selejtező időszak: 2014. szeptember – 2015. október
Csoportbeosztás: 8db hatfős csoport, 1db ötfős csoport
Csapatok: 53 csapat 6 kalapból besorolva

Az Európa-bajnokság selejtezősorozatán az UEFA mind az 54 tagországa részt vesz, de Franciaország rendezőként automatikusan tagja az Eb mezőnyének, így csak 53 csapatot sorsolnak. A procedúra végén a franciák az ötfős csoportba (I csoport) kerülnek, de annak tagjaival csak barátságos mérkőzéseket vívnak majd.

Milyen megkötések vannak?

Gazdasági szempontok szerint: az UEFA az egyes tagországok beleegyezésével centralizálta a tv-közvetítésekre vonatkozó jogokat, emiatt Anglia, Hollandia, Németország, Olaszország és Spanyolország csak hatfős csoportba kerülhet.

Politikai szempontok szerint: Azerbajdzsán és Örményország nem kerülhet egy selejtezőcsoportba, hasonló a helyzet Spanyolországgal és Gibraltárral. Kényes lenne az orosz és a grúz válogatott összecsapása is, azonban a két szövetség megállapodott egymással, hogy elfogadják a sorsolást, amennyiben országaik egy csoportba kerülnek.

A sorsolást az Eurosport 12.00 órától élőben közvetíti, de nyomon követhetik az Origo percről percre frissülő tudósításában is.