Pistorius pornót nézett a gyilkosság előtt

South African Paralympic athlete Oscar Pistorius with his sister Aimee on the thirteenth day of his trial for the murder of his girlfriend Reeva Steenkamp at the North Gauteng High Court in Pretoria on March 19, 2014. Pistorius claims he shot 29-year-old Steenkamp through a locked toilet door after mistaking her for an intruder. But the state has charged him with premeditated murder, arguing that he fired at Steenkamp in a fit of rage during an argument on Valentine's Day 2013. AFP PHOTO / POOL / Leon Sadiki
Vágólapra másolva!
A barátnőjét, Reeva Steenkampot tavaly februárban lelövő paralimpiai bajnok futó, Oscar Pistorius tárgyalásának 13. napján több tanút is meghallgattak. Kiderült, hogy ha nincs a vécében egy újságtartó, akkor a nő túlélhette volna a lövöldözést, a sportoló pedig a gyilkosság estéjén pornóoldalt nézett az iPadjén.

A szerdai nap Chris Mangena ballisztikai szakértő meghallgatásával indult, aki elmondta, hogy az első lövés után Reeva Steenkamp az újságtartóra esett, viszont ha akkor a földre zuhan, akkor a többi golyó vélhetően nem nem találta volna el. Ezután kezeit a feje elé tartotta, hogy védekezzen, az egyik golyó a karján keresztül áthatolva fúródott a fejébe.

A szakértő szerint Pistorius akár három méterre is lehetett a vécéajtótól, de az is elképzelhető, hogy csak 60 centire volt tőle, ezt pontosan nem lehet megállapítani. Ez azért fontos, mert a sportoló azt állította, hogy a fürdőszoba ajtajából lőtt, nem volt közel a vécéhez. A tárgyaláson fotót is mutattak a mosdóról, a vécédeszkán látható vér a nő fejéből, a földön lévő vér pedig vélhetően a karjából folyt ki.

A következő tanú Ian van der Nest volt, aki húsz éve dolgozik a törvényszéki tudományos laborban, több mint 1300 nyomozáson van már túl. Szerinte három olyan lőtt sebe is volt Reeva Steenkampnek, amelyben elvérezhetett volna. Más érdemleges nem hangzott el Nest szájából, viszonylag gyorsan végzett vele a védelem és a vád is.

A harmadik tanú Michael Sales volt, ő annak a három nyomozónak az egyike, akik az Egyesült Államokba utaztak, hogy hozzáférést kérjenek az FBI-on keresztül az Apple-től Pistorius iPhone-jához és iPadjéhez. Arra voltak kíváncsiak, hogy mit nézegetett a sportoló az interneten. Pistorius kitörölte az előzményeket, de a nyomozók kiderítették, hogy ezekre keresett rá a műlábú futó: eladó autók, Aston Martin, Ford Ranger, ingyen mobil pornó. A helyi média szerint a Pistorius a gyilkosság estéjén, 18.30-kor ezt a pornóoldalt látogatta meg (18 éven felülieknek): youjizz.com.

Barry Roux érdekes felvetéssel jött elő: "Nem tudni, hogy ki férhetett hozzá az iPadhez." Hogy Pistorius ügyvédje ezzel a kérdéssel arra akart-e utalni, hogy aznap este valaki más használta az iPadet, nem tudni, és ezen a héten már nem is tudjuk meg, mivel a vád kérésére a bíróság úgy döntött, hogy csak hétfőn folytatódik a tárgyalás.

A szerdai események percről percre ide kattintva.