Welsz maga jelentkezett a rendőrségnél

welsz tamás
Interjú Welsz Tamással, a Charity March Kft. ügyvezetőjével, aki a Sólyom Airways légitársaságot próbálja meg feltámasztani
Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint Welsz Tamás a halála előtt maga jelentkezett, hogy dolgokat adjon át nekik. Nem volt bilincsben, és nem volt ellene semmilyen kényszerintézkedés - közölte a rendőrség a Simon-ügyben érintett férfiról.
Vágólapra másolva!

"A városi legendának szeretnénk véget vetni" – így indult a rendőrség sajtótájékoztatója Welsz Tamás haláláról.

Kovács Viktória szóvivő azt mondta, hogy a "Simon-üggyel összefüggésben" álló férfi nem volt őrizetben, és semmilyen kényszerítő eszközt nem használtak vele szemben. Önként jelentkezett a rendőrségen, hogy a birtokában lévő dolgokat adjon át a rendőröknek.

A rendőrök csütörtökön délben érkeztek meg a budapesti ingatlanához, majd onnan kimentek Welsz érdi házához. Érdről 14.55-kor indultak vissza a fővárosba. A szóvivő szerint tíz perc múlva érzékelték a rendőrök, hogy Welsz beszéde elkezdett akadozni, és a szemei fennakadtak, és elveszette eszméletét. 15.17-kor érkeztek egy egészségügyi intézményhez, ahol próbálták újraéleszteni, de nem sikerült. Hivatalosan 15.55-kor halt meg.

A szóvivő szerint Welsz végig együttműködést tanúsított. A tőle átvett dolgokról semmit nem árul el a rendőrség. A szóvivő azt is mondta, hogy amíg együtt voltak, a rendőrök nem észlelték, hogy Welsz bármilyen idegen anyagot magához vett volna, és külsérelmi nyomokat sem láttak rajta.

A szóvivő azt mondta, a halál okáról csak akkor tudnak biztosat mondani, ha az erre vonatkozó vizsgálat lezárul. A szóvivő újságírói kérdésekre nem válaszolt, megjegyezte ugyanakkor, hogy nem hangoztak el a rendőrségi eljárás alatt olyan mondatok, mint amilyenek megjelentek internetes oldalakon. A szóvivő ezzel valószínűleg azokra a mondatokra utalt, amelyek szerint Welsz közölte a rendőrökkel, hogy bevett valamit, ami a halálát fogja okozni.

Az Origónak pénteken Welsz egyik érdi szomszédja azt mondta, hogy csütörtökön otthon még egészségesnek tűnt a férfi.

Welsz Tamás Fotó: Mudra László - Origo

Az ügyészség csütörtökön este közölte, hogy a „Simon Gábor ügyében ismertté vált W. Tamás elhalálozott. Halálának okát az arra hivatott hatóságok vizsgálják".

Welsz Tamás neve az elmúlt hetekben a Simon Gábor elleni nyomozás során merült fel. Az MSZP elnökhelyetteséről pár hete derült ki, hogy egy osztrák bankszámlán elhelyezett 240 millió forintnyi devizát úgy, hogy nem vallotta be sem a személyijövedelemadó-bevallásában, sem a vagyonnyilatkozatában. Az ügyészség adócsalás miatt gyanúsította meg a politikust, Simon minden pártisztségéről lemondott.

Először az Index írt arról, hogy Simon kapcsolatban állt Welsszel, aki a Sólyom légitársaság környékén is felbukkant, és az Interpol is körözte egy panamai csalás miatt. A lap szerint a rendőrség a Simon-üggyel összefüggésben tartott házkutatást Welsz egyik ingatlanában. A nyomozók állítólag olyan bizonyítékokat is találtak, amelyek megerősítették, hogy a két férfi régóta együttműködött egymással. Ekkor került elő Welsz széfjéből az a Gabriel D. névre kiállított, de Simon fényképét és adatait tartalmazó afrikai útlevél, amelyet egy bankszámla nyitásánál használtak. Simon bissau-guineai állampolgárként szerepel az okmányban.

A hamis okmány segítségével nyithattak számlát a MagNet Bank budapesti fiókjában, ahol 75 millió forintnyi összeget találtak a hatóságok. Az ügyészség ezt követően közölte: közokirat-hamisítással is meggyanúsították Simont. Az ügyészségi közlemény Welszt nem nevezte meg.