Bajnaiék tisztasági csomaggal álltak elő

Vágólapra másolva!
Az európai parlamenti választás előtti utolsó héten Bajnai Gordon pártszövetsége az ügynökakták, az állami szerződések és a pártszámlák nyilvánosságát javasolták. Szerintük a csomag úgyis elbukik, de legalább megpróbálják.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon formációja, az Együtt–PM egy korszakváltónak nevezett javaslatcsomaggal állt elő, amely több törvényt is módosítana, többek közt a pártfinanszírozásit, a médiatörvényt és az állambiztonsági titkokat szabályozót.

Az Együtt–PM javaslata szerint az állam és az önkormányzatok által kötött szerződések csak akkor léphetnének érvénybe, ha felkerülnek az internetre, így mindenki által megismerhetővé válnak. Emellett a Közbeszerzési Döntőbizottság bírósággá válna a Fővárosi Bíróság részeként. A közbeszerzési rendszer átláthatóbbá válását kiegészítené, hogy felgyorsítanák a közérdekű adatok kiadási eljárását.

A pártfinanszírozást nyilvános kampányszámlákkal és vizsgálható pártköltségvetéssel tennék tisztábbá, illetve a pártok kisösszegű támogatásai mellé az állam is adna plusz forrást.

Az állambiztonsági múlt megismerhetővé válásához elérnék, hogy az iratok az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába kerüljenek, így kutathatóvá válnának. A javaslat szerint valamennyi, az állambiztonsággal együttműködő ügynök megismerhető lenne a nyilvánossá váló adatai révén. A korábban "kilopott" iratokat vissza kellene szolgáltatni, aki nem teszi meg, az bűncselekményt követne el.

A csomag része lenne az is, hogy megszüntetnék a médiatanácsot. A jogköreinek egy része más állami szervezetekhez kerülne, de közben a média önszabályozását is erősítenék. A rádiófrekvenciák kiosztása csak átlátható, objektív pályázaton lenne lehetséges, amelynek során utólag nem csökkenthetnék a megígért díjakat.

Az Együtt–PM Facebook-oldalán azt írta Bajnai Gordon, hogy "nincsenek illúzióik" arról, hogy a Fidesz megszavazza a csomagot, de ez elvi kérdés. Szerinte ezzel a csomaggal felszámolható lenne a maffiaállam.