Romhalmazzá vált a józsefvárosi piac

A bírósági végrehajtó hétfőre tűzte ki a józsefvárosi piac teljes területének kiürítését. Az egykori konténervárost visszaveszi a tulajdonos MÁV
Vágólapra másolva!
A bírósági végrehajtó hétfőre tűzte ki a józsefvárosi piac teljes területének kiürítését. Az egykori konténervárost visszaveszi a tulajdonos MÁV. Árusok már nincsenek, csak szemét és lebontott bódék. A bejárat mellett egy ukrán Volga állt, és megjelent egy fekete Ferrari is.
Vágólapra másolva!

Teljesen kihalttá vált hétfő reggelre az egykor árusok százaitól hemzsegő józsefvárosi piac. A józsefvárosi piac Kőbányai úti területét átadják a MÁV-nak, a piac kiürítését hétfő reggel 8 órára tűzték ki. Helyszíni tudósítónk szerint rendőrök és sárga mellényes hatósági emberek jelentek meg a piacnál, sok dolguk azonban nem volt, hétfő reggelre ugyanis már senki nem volt a piacon. A kapuk zárva, a bódék és a konténerek nagy része eltűnt, vagy félig lebontva állnak, nagy a szemét.

A rendőrök csak a MÁV embereit és az újságírókat engedték be a területre, az egykori bérlő, a Komondor Kft. tetovált biztonsági embereit pedig kivezették, ők az utcán várakoztak. „Itt három évig nem lesz semmi” – mondta az Origónak Bálint György, a piacot bérlő Komondor Kft. ügyvezetője, az egykori Fáy utcai piacot hozva fel példaként, ahol szerinte annak bezárása óta sem történt semmi. „Ez is olyan lesz, mint a trafikmutyi, ez a piacmutyi” – tette hozzá. A piac területén lévő törmelékkel kapcsolatban megjegyezte, hogy két hetet kért a takarításra, de nem kapott, így, bár akarta, nem tudta teljesen tisztán átadni a területet.

Erre Korsós Boglárka, a MÁV Zrt. vagyonkezelési és gazdálkodási igazgatója megjegyezte, hogy a cégnek 150 napja volt a terület kiürítésére, a szerződés novemberi felmondása után, de az időhúzásra játszottak. Azt is hozzátette, hogy a bérlő ősz óta nem fizetett nekik bérleti díjat, bár úgy tudják, hogy az albérlőiktől, az árusoktól beszedték a pénzt. Korsós szerint a kft. negyedmilliárd forint bérleti díjjal és közüzemi költséggel tartozik a MÁV-nak.

A MÁV szerint mindent meg fognak tenni azért, hogy behajtsák a végrehajtás kötlségeit a bérlőn. A Komondor Kft. tavaly pert indított a szerződés felbontását vitatva, és bár azzal érveltek, hogy ez halasztó hatályú, de a MÁV szerint a jogi eljárás nem érinti a végrehajtás folyamatát.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

„Van eladó konténer?” – kérdezte egy férfi, miközben az ügyvezető a hatóság embereire várt a piacv főkapujánál. Valaki azt mondta neki, hogy a konténereket már eladták. Még egy fekete Ferrari is megjelent, amelynek vezetője be akart menni a piac területére, de csak begurult a kapun, megfordult és kigurult, később még egyszer visszatért, akkor már nem mehetett be. A bejárat mellett egy ukrán rendszámú Volga parkolt, benne orosz zászlóval. Később a Komondor Kft. egyik alkalmazottja egy rendőr jelenlétében elhajtott vele.

A volt bérlő szerint az árusok a Kőbányai út túloldalán, vagy Budapest már részein fogják folytatni, ahol szerinte engedély nélkül, feketén árulnak majd. "Nézze csak meg, mi megy ott, azt bezzeg nem akarják rendbe tenni" - intett a szemközti üzletek felé. "Csak a szegény embereket sajnálom, akik ide jártak olcsó áruért."

Az átadás-átvétel nem tartott soká, az ügyvezető a MÁV embereivel végigsétált a területen. A bejárás végén a területet lezárták, a végrehajtó jegyzőkönyvet vett fel és átadta a területet a tulajdonosnak. Ezt követően a terület 30 napra a MÁV felelős őrzésébe kerül. Ez alatt leltárt vesznek fel, majd - a volt bérlő költségére - befejezik a bontást. Ezt követi a birtokukba jutott ingóságok értékesítése. Az egykori konténervárost mostantól a MÁV felügyeli.

November óta ment a huzavona a piac átadása körül

Az önálló bírósági végrehajtó június 16-ára tűzte ki a józsefvárosi piac teljes területének rendőrségi kiürítését, amelyet a Pesti Központi Kerületi Bíróság – a MÁV Zrt. végrehajtási eljárási kezdeményezésére - rendelt el néhány hete.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. döntött arról, hogy fel kell bontani a bérleti szerződést a józsefvárosi piacot üzemeltető Komondor Kft.-vel, és a területnek vissza kell kerülnie a MÁV-hoz. A vasúttársaság ez után mondta föl a józsefvárosi piac bérleti szerződését.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Komondor Kft.-vel 2007-ben határozatlan időre kötött szerződésben 150 napos felmondási időt határoztak meg, ez november 21-én járt le, de a bérlő a MÁV Zrt. előzetes értesítése és a helyszíni felszólítás ellenére sem adta át a területet. Másnap a MÁV Zrt. megindította a végrehajtási, valamint a piac működési engedélyének megvonására vonatkozó hatósági eljárást.

A MÁV május 6-án közölte, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte a józsefvárosi piac területének rendőrségi közreműködéssel történő kiürítését és a MÁV birtokába adását. A bírósági végzés a Komondor Kft. fellebbezése esetén is végrehajtható. A Kőbányai úti Négy Tigris piac által használt területet eredeti, kiürített állapotában kell visszaadni a MÁV Zrt.-nek.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo