Meglepetéseket tartogathatnak a bankok

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok eseményei nagy hatást gyakoroltak a régiós bankok árfolyamaira, főként a magyar devizahiteles mentőcsomag, és az abból fakadó veszteségek tépázták meg a befektetők idegeit. A nagy eladási hullámban viszont akár túladottá is válhattak a részvények, így érdemes vetni egy pillantást a rövid és hosszabb távú technikai képre.
Vágólapra másolva!

OTP: 4100 forintos támasz tartja

Az OTP napi grafikonján látható, hogy a papír 2013 júliustól kezdve egy csökkenő háromszögben mozog, igaz március óta már két fals kitörést is produkált az árfolyam. Jelenleg erős szintek fogják közre, ezért egy elmozdulás akár hosszú távon is meghatározhatja az OTP sorsát.

A 4100 forintos szint rendkívül fontos támasznak számít. A június óta tartó esést sikeresen fogta meg a napokban, sőt egy fordulós gyertya alakzat is megjelent. Tegnap az árfolyam benézett a 4100 forintos szint alá, de a nap végére a vevők visszahúzták az ellenállás fölé. Erősödés esetén a papírnak nehéz dolga lesz, mivel a háromszög csökkenő szára, és a meghatározó mozgóátlagok is az útját állják. Abban az esetben, ha egy felpattanást láthatunk, és kitart a papír lendülete, akkor a jövőben akár a 4600 forintos árfolyamig is visszakúszhat az OTP.

Az összképet az indikátorok jelzései rontják. Az MACD jelenleg eladást mutat, illetve az RSI csökkenő trendben való mozgása is negatívan fest az árfolyam jövőbeli erősödése szempontjából. A 4100 forintos támasz elesését követően, nagy mélységek nyílnának meg az OTP előtt. A negatív forgatókönyv esetén egészen a 3800 forintos, később a 3600 forintos támaszokig eshetne vissza. Ezeken a szinteken utoljára márciusban mozgott a papír.

OTP napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az OTP jelenleg a rövid távú csökkenő csökkenő trendvonalat próbálja áttörni. Ha ez a próbálkozás is sikertelen lenne, és lepattanna a csökkenő trendvonalról, akkor újból a 100 százalékos Fibonacci-vonal által kijelölt 4000 forintos szintre is visszacsúszhat. Ennek a támasznak az elesését követően, a 3800 forintos szint próbálhatja megállítani a papír gyengülését.

Az MACD jelenlegi vételi jelzése segítheti az OTP árfolyamát az emelkedésben. Ha tartósan áttörné a csökkenő trendvonalat, akkor a 4250 forinton található ellenállásig kapaszkodhat fel. Ez a szintet a 61,8 százalékos Fibonacci-vonal jelöli ki.

OTP kétórás grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Erste: Sávban kezdhet erősödni

Az elmúlt több mint két évet egy emelkedő csatornában töltötte az árfolyam, aminek az alsó szélét múlt héten nagy erővel törte le a papír. A csatornából számolva elképzelhető, hogy az Erste akár a 15 eurós szintig is süllyedhet, mivel itt húzódik a következő támasz. Az árfolyamnak eddig a szintig való esését, a gyengébb 17 eurós akadály állíthatja meg.

Az indikátorok vegyes képet mutatnak. Az MACD továbbra is eladást mutat, de ilyen mélységekben utoljára 2011-ben mozgott. Az RSI is csökkenő trendben mozog, de már erősen a túladott zónában tartózkodik, amiből, ha kitérne, akár egy vételi jelzésként is értelmezhetjük.

Amennyiben egy erősödés kezdődne, akkor első körben a 21 eurós ellenállásig menetelhet az Erste árfolyama. Ennek az ellenállásnak az elérését követően az Erste megpróbálhatja betöltetni a 21 euró és a 24 euró közötti rést. A 24 eurós szintet erősíti, hogy az 50 napos mozgóátlag és a csatornatető is itt található. Ritka azok az alkalmak, amikor a részvény első lendületre vissza tudja tölteni a kialakult rést, ezért érdemes körültekintőnek lenni. A papír tartós emelkedését tovább árnyékolhatja a májusban megjelent halálkereszt is.

Erste napi grafikon (Bécs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az Erste esését a 17 euró környékén húzódó gyenge támasz fogta meg. Egyelőre úgy fest, hogy az árfolyamnak sikerül erről a szintről felpattannia. Az MACD vételi jelzése, és emelkedése bíztatóan fest a felpattanást illetően. Ha megmaradna az árfolyam lendülete, akkor akár a 21 eurós ellenállásig is erősödhet. Ezt a szintet erősíti az 50-es mozgóátlag is.

Viszont az RSI 50-es érték alatti stagnálása nem jelent jót. Ha az elmúlt nap emelkedése csak átmenetinek bizonyul, akkor a papír ismét visszasüllyedhet a 17 eurós támasz szintjére.

Erste kétórás grafikon (Bécs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Raiffeisen: Sávszélről pattanhat fel

Az árfolyam ismét megérintheti a csatornatetőt, ha egy sikerül felpattannia a március óta tartó csatornaaljról. Ez azt jelenti, hogy ha a következő napokban képes lesz leküzdeni az 50 napos, illetve a 200 napos mozgóátlagokat, akkor akár a 27 eurós szint lehet a következő megálló.

Viszont érdemes óvatosnak lenni, mivel az indikátorok jelenleg még nem támogatják az árfolyam emelkedését. Az MACD még mindig eladási jelzést mutat, bár ez hamarosan változhat. Emellett az RSI enyhe csökkenése is, inkább az árfolyam gyengülését vetíti előre.

Raiffeisen napi grafikon (Bécs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A hetes időtávon a Raiffeisen 2011 év vége óta egy emelkedő trend szerint mozog. Amennyiben folytatni tudja a több mint két éve tartó emelkedését, akkor a későbbiekben a 31 eurós ellenállást is megcélozhatja. Ahhoz, hogy az árfolyam ismét az év eleji magasságok közelébe jusson, először az 50 hetes mozgóátlagot, illetve a 26 eurós szinten lévő akadályt kell maga mögé utasítania. Az MACD eladási jelzése segíteni a papírt.

Ezzel szemben, fennáll az árfolyam további gyengülésének a lehetősége is, mivel az RSI továbbra is egy csökkenő trendben mozog. Amennyiben a hosszú távú emelkedő trendvonal ez alkalommal nem képes megtartani a részvényt, akkor a 19 eurós támaszig csúszhat vissza.

Raiffeisen heti grafikon (Bécs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu