Hat hete nem gyengült ennyit a Dow Jones

Vágólapra másolva!
Nem teljesítettek jól pénteken az amerikai tőzsdék, ez pedig az egész hetes teljesítményt is lerontotta. Hat hete nem volt ennyire gyenge a Dow Jones, igaz, a 0,8 százalékos mínusz azért nem drámai.
Vágólapra másolva!

Hat hete nem gyengült ennyit a Dow Jones

  • Az eladók uralták a pénteki kereskedést az amerikai piacokon, nap végére 0,5-0,7 százalékos mínuszokat lehetett látni, ami az idei mozgásokhoz képest nem számít annyira alacsonynak. A Dow Jones 123 pontot gyengült, az S&P 500 pedig a 2 000-es értéktől távolodva 1 978,34 ponton zárt.
  • A Visa (NYSE), a Pandora (NYSE), és az Amazon (Nasdaq) is igen gyengén teljesített a pénteki kereskedésben. A gyorsjelentő cégek közül a Visa "csak” 3,6 százalékot veszített értékéből, míg a Pandora és az Amazon 10 százalék körüli mínuszokat hoztak össze zárásra. Igaz, az Amazon piacnyitás előtt még közel 12 százalékos esésben állt, így napon belül inkább emelkedni tudott.
  • Hamarosan emelkedésnek indulnak majd a kötvényhozamok a Goldman Sachs szerint, a befektetési bank úgy véli, a következő 6 hónapban a 10 éves amerikai államkötvény eléri a 3 százalékot, amiben az erős amerikai gazdaságnak, és az inflációnak lehet szerepe. A Goldman szerint a Japánnal, és az esetleges európai deflációval kapcsolatos aggodalmak is enyhülni fognak majd, ami a kötvényhozamok emelkedése mellett szól.
  • Ismét 1 300 felett található az arany árfolyama, miután pénteken az 1 290-es szintről megpattant a nemesfém. Ugyanakkor nem tud tovább erősödni az arany, 1 305 közelében mozog az árfolyam. Az olaj sincs jó formában ma, már 101,7 közelébe esett vissza a WTI nyersolaj árfolyama.

Kína erősíti az optimizmust

  • Optimista hangulat uralkodik az ázsiai tőzsdéken. 2,3 százalékos pluszával hét havi csúcsra emelkedett a Shanghai Composite, ugyanakkor jól teljesít a Hang Seng (+1,1%) és a Kospi (+0,7%) is.
  • A jó hangulatot elsősorban a kínai ipari vállalatok támogatják, miután a helyi statisztikai hivatal szerint júniusban 17,9 százalékos profit növekedésről számoltak be éves alapon. Májusban pedig még "csak” 8,9 százalékos volt a bővülés.