Vágólapra másolva!
Szépen zártak szerdán az amerikai piacok és ma Ázsiában sem volt rossz a hangulat. Ellenben a vártnál kicsit gyengébb európai GDP-adatok miatt Nyugat-Európában kisebb mínusszal indulhat a nap a tegnapi emelkedéseket követően.
Vágólapra másolva!

Folytatódott az emelkedés tegnap az amerikai tőzsdéken, miután a különböző geopolitikai konfliktusok kissé háttérbe kerültek. Az S&P 500 és a Dow Jones 0,7, illetve 0,6 százalékos erősödésre volt képes, a legjobb formában lévő Nasdaq pedig 1 százalékot ugrott.

A tegnapi amerikai jó hangulat részben ragadt csak át az ázsiai piacokra, legjobban a japán Nikkeinek ment, amely 0,7 százalékot erősödött, viszont a többi meghatározó börzén nem egyértelmű az irány. A Nikkei egyébként a mai teljesítményével 50 napos mozgóátlagát ugrotta át (15 315 ponton zárt). Kínában minimális mínuszba csúsztak vissza az indexek, de Ausztráliában fél százalék feletti pluszt lehet látni.

Ellenben Európában gyengüléssel indulhat a kereskedés a csalódást keltő GDP-adatok után. Az indexek tegnap bemutatott kisebb ralija után, óvatos korrekció kezdődhet. Szerdán 0,3-1,4 százalékos emelkedésre voltak képesek a tőzsdemutatók.

0,2 százalékkal zsugorodott a német gazdaság a második negyedévben az előző negyedévhez képest. A szakértők csak 0,1 százalékos GDP-csökkenésre számítottak előzetesen. A francia gazdaság viszont stagnált negyedéves alapon (várt:+0,1%), éves alapon pedig csak 0,1 százalékos volt a növekedése (várt: +0,3%). Az adatok szerint az eurózóna növekedése is megakadhatott, ami felerősíti azokat a spekulációkat, hogy az EKB további stimulusokkal igyekezhet segíteni a zóna gazdaságának javulását. Az eurózóna GDP-számait a délelőtt folyamán ismerhetjük meg.

Az euró gyengüléssel reagált a statisztikákra, és 1,337-ről 1,335-ig ereszkedett le a dollárral szembeni árfolyama. Az euró ezzel továbbra is kilenchavi mélypont körül mocorog.

Tárgyalásokat folytat a General Electric (NYSE) a svéd Electroluxszal és a Quirky vállalattal a háztartási készülékeket gyártó egységének eladásáról – állítják ügyhöz közeli források a Reuters szerint. Az egység két milliárd dollárt érhet. A GE elsősorban az ipari operációira kíván fókuszálni a jövőben, emiatt szabadulhat meg az üzletágtól. A GE 0,9 százalékot erősödött tegnap.

6000 fős elbocsátásokat jelentett be a Cisco (Nasdaq), melyen túl a menedzsment közölte, hogy minimális vagy semmilyen árbevétel-növekedésre számítanak az aktuális negyedévre. Az elbocsátások a cég dolgozóinak a 8 százalékát érintik. A Cisco szerint jelentős kereslet-visszaesés mutatkozik a hálózati hardvereik iránt a telekom-társaságok részéről, ezért van szükség a leépítésre. Így a második negyedévben elért vártnál nagyobb EPS ellenére a részvény 1,1 százalékot esett piaczárás után.

Az Intel (Nasdaq) 650 millió dollárért megveszi az Avago Technologies hálózati üzletágát. A szingapúri cég egysége tavaly 113 millió dolláros árbevételt generált, szemben az Intel 52,7 milliárd dolláros árbevételével. A felvásárlással a telekomtársaságoknak gyártott chipek termékkínálatát tudja növelni, és a hatalmas ázsiai piacon tud terjeszkedni. Az Intel közel 3 százalékot ugrott tegnap.

A Markit (Nasdaq) adatszolgáltató a vártnál erősebb számokkal rukkolt elő második negyedéves gyorsjelentésében. Az árbevétel egy év alatt 11 százalékkal, 265 millió dollárra ugrottak meg (várt: 256 millió dollár), a részvényenkénti profit pedig 0,37 dollárt tett ki (várt: 0,35 dollár). A cég mindhárom fő üzletágában bevétel-növekedést tudott elérni.