Százezren gyűjtenek aláírást a kormányoldalnak

Aláírásgyűjtés, jelöltállítás, kampány, választások 2014
Budapest, 2014. február 17. Egy helyi lakos aláírja Rogán Antalnak, a Fidesz frakcióvezetőjének egyéni országgyűlési képviselőjelöltségét támogató aláírásgyűjtő ívet a Fidesz V. kerületi Cukor utcai irodájában 2014. február 17-én. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Százezer önkéntes áll készen, hogy az önkormányzati választások előtt aláírásokat gyűjtsön a Fidesz-KDNP mellett - jelentette be sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt. A fideszes politikus a kampány minden részletéről tájékoztatást ígért, az újságírók mégsem tudták meg, hogy Orbán Viktor idén szerepet vállal-e Tarlós István fővárosi kampányában.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-KDNP felkészülten várja az október 12-i önkormányzati választásokat: a megszokott plakátkampány mellett idén is nagyban építenek a szimpatizánsokra: augusztus 25-étől, a kampány kezdetétől százezer önkéntes gyűjt támogató aláírásokat a pártszövetség mellett. Az akció szeptember 8-ig tart, és a lehető legtöbb aláírást szeretnénk elérni a legrövidebb időn belül – mondta el Nyitrai Zsolt.

Szerény kampány lesz

A politikus rámutatott, a Fidesz-KDNP októberben 1167 településen indít, illetve támogat jelölteket - ebből 893 településen saját jelöltjeik indulnak, 274-nél pedig független jelöltek mögé állt a pártszövetség. Nyitrai Zsolt emlékeztetett az elmúlt négy évben történt önkormányzati adósság-átvállalásra is, amihez hasonló horderejű lépésre szerinte a rendszerváltás óta nem akadt példa.

Százezer önkéntes gyűjti majd az aláírásokat. Forrás: MTI/Beliczay László

A fideszes képviselő hangsúlyozta, polgármester és önkormányzati képviselő-jelöltjeik sok személyes találkozásra készülnek, szeretnék elérni választóikat. Olcsó és szerény kampányra készülünk, aminek minden részletéről beszámolunk majd - fogalmazott a Fidesz társadalmi igazgatója.

Mindent elmondunk, csak nem most

Azt viszont többszöri újságírói kérdésre sem árulta el, mekkora a kormányoldal önkormányzati választási büdzséje - szerinte erről majd a jogszabályok szerint előírt időben tájékoztatják a nyilvánosságot.

Nem kapott egyértelmű válaszokat az Origo sem: szerettük volna megtudni, 2010-hez hasonlóan Orbán Viktor idén is megjelenik-e majd Tarlós István főpolgármester-jelölti kampányában. Nyitrai Zsolt erre úgy felelt, nem szeretne elébe menni a közeljövőben várható sajtótájékoztatók témáinak.

Miért kampánykeretből?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ha a kormánypártok csak ismertető jellegű és nem kampánycélú plakátokon mutatták be jelöltjeiket - már a kampánycsend előtt -, akkor miért az önkormányzati választás kampánykeretéből fizették az ilyen plakátok, molinók költségét. Ebből a keretből fizette "imázs jellegű" plakátjait az MSZP is, ám ők nem tüntettek fel jelölteket.

Szentgyörgyvölgyi Péter, a Fidesz-KDNP fővárosi, V. kerületi polgármester-jelöltjének plakátja. Forrás: Bielik István - Origo

A válasz az volt, hogy az állampolgárok tájékoztatása nem ütközik törvénybe, erre kampányidőszakon kívül is adott a lehetőség. "Országgyűlési képviselőként én is ki fogok adni egy ismertető anyagot még az idei évben, amiben választóimnak bemutatom, mit értem el 2014 áprilisa óta" – tette hozzá Nyitrai Zsolt.

Ami a kampánykeret felhasználását illeti, a fideszes politikus szerint arról az önkormányzatokat kellene megkérdezni.