Tízezer forint lakbért sem fizetnek a mentett devizahitelesek

hitel ingatlan gazdag
Budapest, 2012. január 28. Eladó ingatlan a XIII. kerületben. Már küldik az értesítést a bedőlt lakáshiteleseknek arról, hogy kinek az ingatlanát veszi meg a banktól az állam, márciusban pedig már lakásokat vásárolhat a Nemzeti Eszközkezelő
Vágólapra másolva!
Eddig 22 593 ingatlan felajánlást fogadott be Nemzeti Eszközkezelő (NET). Év végére 25 ezerre nőhet ez a szám. Ez 110 ezer ember lakhatását oldhatja meg. 
Vágólapra másolva!

Az eszközkezelőnek felajánlott ingatlanok többsége a keleti országrészben, azon belül is Borsod-Abaúj-Zemplén (2387) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (2210) található, de jelentős számú ingatlan található Pest megyében (1779) is.

1 forintból 2,16 forint adósságot váltanak ki

A NET szerint a program hatékonyságát mutatja, hogy minden abban felhasznált költségvetési forint 2,16 forint hitelintézeti követelést vált ki. Az indulás óta felhasznált 39,5 milliárd forint költségvetési forrás eddig összesen 85,3 milliárd forint jelzáloghitel-tartozásból fakadó hitelintézeti követelést szüntetett meg. A NET-programba bekerült hiteladósok átlagosan 8 millió forint jelzáloghitel tartozás visszafizetése alól mentesülnek.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Átlagos lakbér 10 ezer forint alatt

A felajánlott ingatlanok átlagos forgalmi értéke a jelzálog-hitelszerződés megkötésekor 8 millió forint volt, az ebből számított, NET által fizetendő átlagos vételár 3,6 millió forint körül alakult. A bérlők méltányos, az ingatlanok eredeti forgalmi értékéből jogszabály alapján kiszámított lakbért fizetnek. A NET-programba 2014. augusztus 31-ig bekerült családok jelenleg átlagosan 9800 forint bérleti díjat fizetnek lakhatásukért - közölte az eszközkezelő.