Tízmilliós kártérítés iszapkárosultaknak – pénz valószínűleg nem lesz

vörösiszap, iszapkatasztrófa, A MAL Zrt. kolontári tározója 2012.05.12-én
Vágólapra másolva!
Kamatokkal együtt több mint 30 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság annak a testvérpárnak, akiknek a szülei meghaltak - valamint közvetlen hozzátartozóinak - amikor négy éve átszakadt a MAL Zrt. ajkai zagytározójának gátja, és vörösiszappal öntötte el Kolonárt és környékét. Az ítélet ellenére pénzt valószínűleg nem látnak majd. 
Vágólapra másolva!

A bíróság döntése szerint a MAL Zrt., mint alperes, veszélyes üzemet működtetett, ezért a vállalatnak kell helytállnia a katasztrófa okozta károkért.

Az egyik eljárásban egy testvérpár perelte a vállalatot. A testvérek szülei az iszapkatasztrófában vesztették életüket, és minden ingóságuk, valamint a lakóházuk is megsemmisült.

Nem vagyoni kártérítés

A bíróság a testvérpárnak nem vagyoni kártérítésként 6-6, a meghalt házaspár öt unokájának 3-3 millió, és az egyik testvér házastársának 500 ezer forintot ítélt meg. Az ingóságok elvesztéséért további 2,7 millió forintot is megítélt a bíróság. Az összegeket 2010-óta kamatozva kellene megkapniuk.

A MAL Zrt. kolontári tározója két évvel a tragédia után Forrás: ORFK/H. Szabó Sándor

Amit valószínűleg sem kamatostul, sem kamat nélkül nem látnak majd. Legalábbis ezt mondta az Origónak Magyar György. Az iszapkárosultakat képviselő ügyvéd szerint egészen egyszerűen nincs pénz a kártalanításra. A csaknem 2 milliárd forintot, amely közadakozásból jött össze, nem közvetlen kárenyhítésre költötték. Egyebek mellett templomfelújításra és tanösvény építésére fordítottak egy korabeli kormányrendelet alapján.

Nincs pénz

Magyar György szerint mivel ez a pénz elfogyott, a megoldás az lehetne, ha a kormány – az árvízi helyzetekhez hasonlóan – egy új káralapot hozna létre, vagy a költségvetési tartalékból kompenzálná a már jogerősen pert nyert iszapkárosultakat.

A Fővárosi Törvényszék döntése nem jogerős.