Vágólapra másolva!
Rafael Nadal legyőzését forgatja a fejében Fabio Fognini, Ernests Gulbis minden mindegy alapon játszik, Milos Raonic jobban örül egy tornagyőzelemnek, mint Djokovic dicséretének, Dominic Thiem szerint nem is olyan nagy ördöngösség Grand Slam-döntőbe jutni. Miniinterjúk a novemberi budapesti Tennis Classics résztvevőivel.

Milos Raonic

Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A gyilkos szervájú kanadait sokan a jövő Grand Slam-menőjének tartják, nyáron, Wimbledonban nem is állt messze a sikertől, de az elődöntőben kikapott.

Pontos és erős szerváit Djokovic is dicsérte. Mi jelent számára többet, egy tornagyőzelem, vagy a világelső dicsérete?
Nagyon hízelgő, hogy Novak dicséri a szerváimat, de azért egy tornagyőzelem sokkal jobb érzés. Utána úgyis megkapom a világelső dicséretét, főleg, ha az egy Grand Slam.

Az elmúlt években többször is edzőt váltott, Frédéric Niemeyerrel, Galo Blancúval, Ivan Ljubiciccsel, Riccardo Piattival is dolgozott. Miért?
Idő kellett, hogy összeálljon a csapat, hogy én is tökéletesen érezzem magam azokkal akikkel dolgozom. Riccardo évekig dolgozott együtt Ivannal, tökéletsen megértik egymást. Mást és mást tudnak hozzáadni a játékomhoz. Riccardo inkább technikai ember, nagyon sokat segít abban, hogy tökéletesek legyenek az ütéseim. Ivan a pszichológusom is egyben, sokat beszélgetünk a játékról a győzelemről, vereségről. Úgy érzem, megtaláltam a csapatom.

Nem érzi elmulasztott lehetőségnek a US Opent, ahol három játékos is az első GS-sikeréért harcolt, és közülük a legalacsonyabban rangsorolt Marin Clilcnek sikerült?
Nem így érzem. Tavaly év végén, amikor leültünk megbeszélni az idei évi terveket, az volt a cél, hogy elődöntőt játsszak valamelyik GS-tornán. Sokkal jobban teljesítettem ebben az évben, mint korábban, úgyhogy nem vagyok elkeseredve. Természetesen a győzelem kapujában, amikor elérhető távolságban van a döntő, csalódás nem élni a lehetőséggel, de a kitűzött célt teljesítettem. Jövőre egy lépéssel megint feljebb szeretnék lépni.

Fabio Fognini

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Igazi showman az olasz játékos, emelett azonban stabil tagja a top húsznak. Tavaly zsinórban három ATP-tornán döntőzött, kettőt be is húzott.

A salak a kedvenc borítása, lát-e esélyt arra, hogy Rafael Nadalt egy napon kiejtse a Roland Garroson?
Salakon nőttem fel, szinte az összes juniorversenyt salakon játszottam, a kiemelkedő eredményeim is mind ezen a borításon születtek. Biztos vagyok benne, hogy tovább fogok fejlődni, és egyszer legyőzöm Rafát.

Nápolyban legyőzte Andy Murrayt a Davis Kupa negyeddöntőjében - ez az eddigi legnagyobb sikere?
Ez valóban nagy siker volt, életem győzelmeként éltem meg, de a 2010-es Roland Garros-meccsem Gael Monfils ellen talán még emlekezetesebb. Az a mérkőzés egy igazi dráma volt. Gael simán vezetett, amikor valami történt, elkezdtem érezni a játékot, hogy itt még van keresnivalóm. A legnagyobb izgalmak közepette, döntő szett 5-5-nél félbeszakadt a meccs. Senkinek nem kívánom azt az éjszakát a folytatásig. A mai napig nem tudom, hogyan nyertem. Az ilyen mérkőzésekért érdemes teniszezni.

Az olasz női tenisz valamivel előrébb tart, mint a férfi, mi lehet ennek az oka?
A női mezőnyben hamarabb lehet érvényesülni, így látványosabb az eredmény. A versenyzők húzzák és segítik egymást, együtt utaznak és edzenek. Ezek az apró dolgok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy jobbak és jobbak legyenek.

Dominic Thiem

Forrás: AFP/Patrick Kovarik

A bécsújhelyi teniszező szélsebesen fejlődik, már Stanislas Wawrinkát is legyőzte. Egykezes fonákja sokak szerint már most is az egyik legjobb a világon, és még rengeteget fejlődhet.

Ausztria - Magyarországhoz hasonlóan - nem tenisznagyhatalom. Jelentett bármilyen nehézséget az eddigi karrierjében, hogy nem egy "nagyobb" országból származik?
Úgy gondolom, hogy nem szenvedtem semmiben sem hátrányt. A szüleim mindketten teniszedzők voltak, mindent megadtak nekem, amit lehetett. Miután édesapám látta, hogy ő már nem tud nekem többet nyújtani, beíratott Gunter Bresnik akadémiájára. Először csak hetente egyszer játszott velem Gunter, majd később egyre többször. Nagyon sokat köszönhetek Ernests Gulbisnak, akivel együtt dolgozunk az akadémián: nemcsak edzőpartnerek, hanem a legjobb barátok is vagyunk.

Az idei Garroson Rafael Nadal is megdicsérte, sok önbizalmat ad az ilyesmi?
Természetesen nagyon hízelgő, ha a legjobbak nyilatkoznak rólam pozitívan. Inspirál, hogy még jobb legyek, és persze legyőzzem őket.

Wawrinkát már legyőzte, és játszott ATP-döntőt is. Mennyi időbe telhet eljutni egy Grand Slam-döntőig?
A US Open előtt még úgy gondoltam, az elkövetkező két évben a legjobb nyolc vagy négy a célom. Most úgy gondolom, nem is olyan nagy ördöngösség, ezért emeltem a lécet: jövőre döntőt szeretnék játszani egy Grand Slamen.

Ernests Gulbis

Forrás: AFP/Martin Bureau

Gazdag családból származik, a szóbeszéd szerint egyszer helikopterrel vitték edzésre, és bár az átlagnál sokkal több idejébe telik, úgy tűnik, lassan azért benő a feje lágya.

Ernest Hemingway után nevezték el. Lehet, hogy későn fogja ki a nagy halat? Elvégre tíz éve profi már.
Eldöntöttem, hogy világelső leszek, és erről nem mondok le, úgyhogy még van időm kifogni a nagy halat. Korán robbantam be a legjobbak közé, majd számos hullámvölgyem volt, sőt olykor nem is koncentráltam eléggé, csak meccseket akartam játszani, mindegy volt, nyerek, vagy sem. Úgy érzem, kezdek beérni. Remélem, van még egyszer tíz évem.

Úgy tűnik, annyira nem izgatja a győzelem vagy vereség kérdése, mint a többi teniszezőt. Lehet, hogy azért nem kapott ki soha ATP-döntőben, mert felszabadultabb náluk?
Nem igazán hívnám felszabadultságnak, mert bennem is van feszültség, inkább minden mindegy alapon játszom.

Tudjuk, hogy utálja a hülye kérdéseket. Mi az a kérdés, amit már nagyon vár, de még soha senki nem tette fel?
Van apukádnak űrhajója?