Szállodák, ahol a gyerekricsaj magától értetődő

Sonnentherme
A Sonnentherme medencéit kifejezetten a kisgyerekekre szabták
Vágólapra másolva!
Közeleg az év vége, a nagy ünnepi rohanás közben jó lenne, ha legalább egy hosszú hétvégét együtt tudna tölteni a család. Valahol, ahol nem kell főzni, mosni, takarítani, és ahol a gyerekek is igazán jól érezhetik magukat. Például egy családbarát szállodában.
Vágólapra másolva!

Akinek még nincs gyereke, és először jár egy igazi gyerekbarát szállodában, az valószínűleg elgondolkodik azon, hogy önszántából vajon eljönne-e ide pihenni. Később persze, szülőként, már ő is minden jót szeretne megadni a csemetéjének, és egy gyerekzsivajtól hangos szállodában is simán eltölt egy hetet, még ha idegesíti is a konstans zűrzavar, a lábának ütköző kisautók és a medencében fejére ugráló gyerekek. Mert valljuk be, szépen hangzik, hogy családbarát, de ez a műfaj azért mégiscsak elsősorban a gyerekekről szól.

A dinó alakú sült húson túl

Gyerekbarát szállodákból ma már széles a választék, de a sokat látott családok szerint színvonalban azért nagyok a különbségek. Hisz attól még nem lesz gyerekbarát egy szálloda, hogy van gyerekágy vagy dinó alakú sült hús. Az alapvető felszereltség mellett, nagyon sok múlik az ott dolgozókon, főleg a programokért felelős animátorokon. És ez nemcsak a gyerekek, de a szülők szempontjából is fontos, hisz egy szaunában vagy masszázson eltöltött óra - miközben biztonságban tudhatják csemetéjüket - számukra is élvezetesebbé teszik a szabadságot.

Az alsópáhoki Hotel Kolpingban biztosan nem unatkoznak a gyerekek Forrás: Hotel Kolping

Az egyik legnépszerűbb hazai gyerekbarát szállodában, az alsópáhoki Kolping Hotelben nem nagyon lehet unatkozni, számos program várja a gyerekeket; babaúszó tábor, Ringató, Süni zene, angolórák és persze Bobóország, a legnagyobb hazai szállodai játszóház. De itt nem csak a gyerekeknek kedveznek, a szülőknek is, és a kellemes programok mellett hasznosakat is kínálnak. Például intim tornát anyának, szakmai előadást a gyerekekkel kapcsolatos vészhelyzetekről vagy szülői tréninget a dackorszakkal küzdőknek.

Egy szavazáson az Év családbarát szálláshelyének választott sümegi Hotel Kapitány talán az átlagnál szerencsésebb helyzetben van, hisz a Sümegi vár tövében található, így a wellness lehetőségek mellett olyan történelmi környezet is adott, melyhez izgalmas tematikus programokat lehet kitalálni. A vendégek részt vehetnek például középkori lakomán és történelmi lovasjátékokon, ahol a spanyol lovasiskola bemutatóját és lovagi tornát nézhetnek meg.

Kék és zöld wellness az ünnepek alatt

Egyre több kisgyerekes család gondolja úgy, hogy szállodában tölti az ünnepeket, a hotelek pedig sok-sok speciális programmal és akcióval is készülnek erre az időszakra. Van, ahol azzal kedveznek, hogy egy nagyszülő féláron pihenhet a családdal, máshol 6 éves korig ingyenes a szállás. Karácsonyi kakaóparti, kézműves foglalkozás, közös karácsonyfadíszítés szinte mindenhol van, de a szállodák arra is figyelnek, hogy legyen lehetőség arra is, hogy szentestén a családok a karácsonyfa körül, meghitt hangulatban meg is tudják ajándékozni egymást.

A karácsonyfa nem hiányozhat a szállodákból sem Forrás: MTI / Czimbal Gyula

Az év végi időszakban nem csak karácsonyi és szilveszteri ajánlatokkal lehet találkozni, de speciális Mikulás-hétvégére is várják a kisgyerekes családokat.

Aki nem vonzódik a wellness szállodák sajátos világához, inkább a természet közelében, egyszerű környezetben szeretne pihenni, az is találhat családbarát szállásokat. Például a Bakony rengetegében, az egykori Eszterházy birtokon kialakított Szépalma Hotelben, mely ráadásul kutyabarát szálloda is, így itt a négylábú családtagok is szívesen látott vendégek. A hotel nem akar hivalkodni, a nemes egyszerűség jegyében a természet szépségeit ajánlja. Ahogy fogalmaznak: a klór szagú „kék wellness" helyett, a „zöld wellness" különleges élményét kínálják, csúszdapark helyett lovasszánozást, játszóház helyet egy igazi farmot, ahol mangalicák, szürkemarhák, kutyák és macskák vannak.

A lovasszán a gyerekeknek is nagy élmény a Szépalma Hotelben Forrás: Szépalma Hotel

Gyerekbarát fürdő a határon

A burgenlandi Sonnentherme Európa egyik leghíresebb gyerekbarát fürdője. Az osztrák magyar határ mellett, Lutzmannsburgban (Locsmándon) található fürdőben és az azt körülvevő szállodákban tényleg minden a gyerekekről szól.

A Sonnentherme külön figyelmet fordít a 0-6 éves korosztályra. A kisbabás családokat a fürdőben bébimedencével, kisbaba-pezsgőfürdővel, sekélyvízű játszómedencével várják, ahol a víz hőmérséklete 34-36 fok, levegő pedig 27-29 fokos. Naponta van babaúszás, baba-mama jóga, bébimasszázs, sőt babaszauna is, ahol a picik 60-70 fokos melegben tölthetnek el 3-5 percet szüleikkel. A fürdőben van szoptatókuckó, pelenkázójurta és babakonyha is.

A Sonnentherme medencéit kifejezetten a kisgyerekekre szabták Forrás: ANDI.BRUCKNER/Andi.Bruckner

Persze a nagyobb gyerekekről sem feledkeztek meg, őket 23 méteres magasból kiinduló csúszdák is várják, köztük Ausztria leghosszabb beltéri csúszdája, a 270 méter hosszú XXL Monster Ride. A fürdő közelében több gyerekbarát szálloda is van, ahonnan a föld alatt, egy fedett, fűtött alagúton lehet eljutni a fürdőbe. De van már golfpálya is, amelynek a különlegessége, hogy átnyúlik Magyarország területére. Itt nemcsak a szülők, de a gyerekek is megpróbálkozhatnak a sporttal, ki-ki a saját korosztályának megfelelő pályán.

A Sonnentherme négycsillagos hotelje, a Hotel Sonnenpark is gyerekebarát. Már a hotel aulájában tágas terek, színes szőnyegek és bútorok, a plafonról lelógó színes buborékok fogadják a vendégeket. A folyosókon itt nem tiltják a motorozást. Sőt, inkább kialakítottak egy biztonságos pályát, ahol szivacsfalakkal körülbástyázva, minden gyerek kedvére száguldozhat.

Már a szálloda lobbija is gyerekbarát Forrás: ANDI.BRUCKNER/Andi.Bruckner

De az apróságokra is figyelnek. A szülőket például nem akarják azzal frusztrálni, hogy a kicsikkel elköltött vacsora után foltokkal teli hófehér abroszt hagynak maguk után, inkább nem is tesznek terítőt az asztalokra, s ha kiborul a narancslé vagy a tányér mellett landol a húsgombóc, könnyedén lehet orvosolni a bajt.

A hotelbe elsősorban osztrák családok jönnek, de a vendégkör 9 százaléka magyar. A hotelt és a fürdőt nemcsak a vendégek, de az ott dolgozók szempontjából is nevezhetjük családbarátnak, hisz a wellness hotelek közül a kevés kivételek egyikeként, karácsonykor zárva vannak. A két ünnep között és szilveszterkor viszont már újra várják a vendégeket. Az idei szilveszterről már valószínűleg lekésett az, aki most szeretne foglalni, de aki siet, talán jövő szilveszterre még találhat szabad helyet.