Ki lesz a magyar eurovíziós induló jövőre?

Péter Barbara
Vágólapra másolva!
December 8-án este derül ki, hogy a több mint 300 pályázat közül melyik 30 mű vehet majd részt A Dal január 24-én induló dalversenyen. A mezőnyben számos X-Faktorban, Megasztárban, Voice-ban látott-hallott előadó próbálkozik.
Vágólapra másolva!

A Dal, így az eurovíziós indulás itthon már-már nemzeti kérdés, szinte mindenkinek van markáns ítélete az indulóról, és parciális siker vagy bukta esetén megfellebbezhetetlen véleménnyel is bír az okokról. A hazai selejtezőnek és a három adásból álló dalversenynek nagy jelentőséget tulajdonítanak sokan, nem véletlenül hoz szép nézettséget az M1-nek, olvasottságot a témával foglalkozó lapoknak.

Százmillió tévéző előtt fellépni ugyanakkor annak a zenésznek is nagy élmény lehet, aki tisztában van vele, hogy komolyabb zenei körökben nem értékes a show, hiszen az indulók egy része eleve viccre veszi, poént kreált a fellépésből, egy másik részük meg feltűnik, majd véglegesen eltűnik egy hónap múlva. Az itthon sikeresnek mondható Tóth Gabi is arról ábrándozott két éve, hogy kijut, ez volt nagy vágya – amióta azonban a hazai X-Faktorban mentorkodik, nem pályázott dallal: talán megkérte az RTL, hogy ne tegye, mert ciki lenne, ha az MTVA zsűrije kiszórná idő előtt?

Akikről sejtjük, hogy benn vannak

A Dal-ra idén bő 300 pályamű érkezett, harminc kerül képernyőre. Ez ismét jó lehetőség azoknak a zenészeknek, akik pályája épp megfeneklett, és új lendületre várnak, de azok is ott toporognak a rajnál, akik egyenletesen teljesítenek évek óta. Hivatalosan ugyan nem kommunikálták a szervezők, de azt Facebook-aktivitásokból és véletlen vagy szándékos elszólásokból lehet sejteni, hogy Tóth Vera, Dér Heni, Wolf Kati, Bogi, Gájer Bálint ott lesz a mezőnyben – egyet leszámítva mind hazai tehetségkutatókból indultak. Előbbi mellett épp húga, Tóth Gabi kampányolt a napokban, egy bulvárlap rá is röppent a témára, és megpróbálta összeugrasztani pár korábbi magyar utazóval. Tóth Vera esetében még azt is tudni, hogy egy Gyémánt című dallal indul, amelyet Hrutka Róbert írt neki.

Tóth Vera és Gabi Forrás: Tóth Gabi / Facebook

Tóth Veráénál kevésbé ismert nevek is elhangoztak már a napokban. „Szörnyen bosszant, hogy Szakács Gergő vagy akár Péter Barbara átmehetett a rostán. Ők csupán a szabályok megerőszakolásával lehetnek ott a legjobbak közt, elfoglalva azok helyét, akik igazán odavalók. Ez nem tehetségkutató" – nyilatkozta a Borsnak egy neve elhallgatását kérő művészember.

Péter Barbara Forrás: peterbarbara.hu

Előbbi az X-Faktorban próbálkozott Mimi és Gergő néven, duettel, tett egy próbát a Rising Starban (nem jutott be a legjobbak közé), és állítólag megkereste a Britain's Got Talent című tévéshow is, az, ahol nagy sikert ért el az Attraction. Péter Barbara sem újonc, vokalistaként sokat állt Zorán, Dés László, Kern András mögött, láthattuk a Megasztárban, a Csináljuk a fesztivált című műsorban, a Voice-ban pedig a legjobb 48 közé került.

Jó szereplés után vagyunk

„A harminc bejutott előadó kilétét a későbbiekben ismertetjük, ezek az információk csak találgatások. Az MTVA idén is szigorúan átvizsgálta a beérkezett pályaműveket a kiírás alapján. Az a harminc előadó, aki bejutott a dalversenybe, biztosan megfelel ezeknek a kritériumoknak" – közölte a lap kérésére a közmédia.

ByeAlex a tizedik lett a Kedvesemmel 2013-ban, idén februárban a szintén sokat kritizált Kállay-Saunders András viszont már ötödik. Mindkettő igen szép eredmény egy olyan mezőnyben, ahol a volt jugoszlávok, a volt szovjet tagköztársaságok és a skandinávok is gyakran egymásra szavaznak, nehéz lesz felülmúlni 2015-ben. De lehet, hogy nem is kell.