Az ombudsmannak sem tetszettek a rendőrség áldozathibáztató videói

Nemi erőszak
Vágólapra másolva!
Az ombudsman szerint a rendőrségnek hangsúlyosabbá kell tennie az áldozatok érdekeinek, méltóságának védelmét és az elkövetők vitathatatlan és megoszthatatlan felelősségét.
Vágólapra másolva!

Székely László, az alapvető jogok biztosa, valamint Szalayné Sándor Erzsébet, a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó és Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó két ombudsmanhelyettes közleménye szerint a magánszférát és az önrendelkezési jogot közvetlenül érintő cselekményekkel összefüggésben a rendőri szerveknek különösen körültekintően kell eljárniuk.

Az ombudsman szerint a rendőrségnek hangsúlyosabbá kell tennie az áldozatok érdekeinek, méltóságának védelmét és az elkövetők vitathatatlan és megoszthatatlan felelősségét Forrás: Origo

Ne az áldozatot hibáztassák

A körültekintő eljárásra azért van szükség, hogy a prevenció ne erősítse az áldozatokkal szembeni esetleges előítéleteket, és a valódi problémákra irányítsa a közvélemény figyelmét.

A rendőrségnek hangsúlyosabbá kell tennie az áldozatok érdekeinek, méltóságának védelmét és az elkövetők vitathatatlan és megoszthatatlan felelősségét.

Az áldozatok hibáztatásának elkerülése azért is fontos, mert az erőszak bekövetkeztéért való felelősség bármilyen mértékű áthárítása növelheti az áldozatok szégyenérzetét és hozzájárul ahhoz, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények rejtve maradjanak.

Botrányos rendőrségi videók

Emlékezetes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság három videót tett közzé novemberben, amelyek a nemi erőszakkal összefüggő bűncselekmények megelőzését célozták, de civilek szerint a videó azt sugallja, hogy maguk a sértettek is tehetnek arról, hogy megerőszakolják őket.

Az interneten már több mint ötezren írtak alá azt a petíciót, amelyben azt követelik, hogy a rendőrség ne az áldozatot hibáztassa a nemi erőszakért.