Budapest Szíve: hűtlen kezelés miatt indult nyomozás

A Budapest szíve program keretében átépített és felújított Március 15. tér látképe.
Vágólapra másolva!
Nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség a 15 milliárd forintos Budapest Szíve program kapcsán.
Vágólapra másolva!

Feljelentésként értékelte az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a főváros és az V. kerület közös projektje, a Budapest Szíve programra vonatkozó jelentését a Fővárosi Főügyészség, írja a Népszava. A hatóság nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt. A lap értesüléseit a Fővárosi Főügyészség az Origónak megerősítette.

A nyomozás teljesítésével a Fővárosi Főügyészség a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztályát bízta meg, közölte a hatóság.

Szabálytalanságokat találtak

Az EU csalás elleni hivatala tavaly decemberben fordult a magyar ügyészséghez és az Európai Bizottsághoz a Budapest Szíve projektnél talált szabálytalanságok miatt. A nyomozást még decemberben befejezte az OLAF, de arról, hogy mit találtak a 15 milliárdos beruházásnál, nem árultak el részleteket.

Rogán Antal volt az V. kerületi polgármester az OLAF által vizsgált időszakban Fotó: Polyák Attila - Origo

Mint arról az Origo is beszámolt január végén, Rogán Antal volt V. kerületi polgármester, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetőjének a fejét követelték az ellenzéki pártok, miután kiderült, hogy a Belváros Főutcája projekt egy részénél szabálytalanságokat tárt fel az OLAF. Az V. kerületi önkormányzat közleményében elismerte, hogy az OLAF vizsgálódott a projekt ügyében, és ehhez a kerülettől kértek is be dokumentumokat, melyeket ők meg is küldtek. Állításuk szerint azonban nem élvezett előnyt egyik cég sem, és a lehívott EU-s támogatásokat is mind a közölt célra használták fel.

A Belváros új főutcája

A Budapest Szíve projekt érintett, első üteme a Belváros-Lipótváros központi magját érintő átalakítást jelentette. A mintegy 5,5 milliárd forintból – ezen belül csaknem kétmilliárd forint uniós forrásfelhasználásával – megvalósult beruházás a Belváros új Főutcája nevet viselte. Ennek részeként faltól-falig felújították a Kálvin tér és a Szabadság tér közötti 1,7 kilométeres útszakaszt. Az Index.hu már 2012 tavaszán beszámolt arról, hogy Brüsszelnek problémái vannak a Kálvin tér és a Szabadság tér közötti utcák átépítésével, mert az akkori hírek szerint az Európai Bizottság azt gyanította, hogy irányított közbeszerzés folyhatott. A kiírási feltételek miatt csak egy konzorcium pályázott, azzal kötöttek szerződést.