A svájci luxusgyártó új okosórát dobna a piacra

DiCaprio befektetés tag heuer
Vágólapra másolva!
Igazi nagyágyú lép be idén az okosóra piacra, hiszen a svájci luxusóragyártó, a TAG Heuer a Google-lel és az Intellel fejleszt egy új darabot, ez pedig az Apple-nek is komoly konkurenciát jelenthet. Nem lanyhul tehát a pezsgés az okosóra piacon, vagyis úgy tűnik, hogy tényleg egy komoly pénzügyi potenciállal rendelkező piac van születőben.
Vágólapra másolva!

Ismét mérföldkőhöz érkezett az okosórák piaca, mivel a svájci luxusóra gyártó, a TAG Heuer is bejelentette, egy saját termékkel lépnek a piacra még az idén. Ehhez pedig amerikai techóriások szakértelmét hívták segítségül, ugyanis a Google és az Intel is ott van mellettük a projektben.

Előreláthatólag az óra majd az év utolsó negyedévében kerülhet a boltokba, a cég ugyanis a karácsonyai szezonra időzítené a debütálást, mondta el a TAG Heuer első embere a legnagyobb óra és ékszerkiállításon, a Baselworldön.

Forrás: Intel

Hatalmas potenciállal kecsegtet ugyanis az okosórák piaca, amit a svájci gyártók sem hagyhatnak figyelmen kívül. A Strategy Analytics szerint idén 28,1 millió darab okosórát adhatnak el, ami nagyjából megegyezik a tavalyi svájci óraexport nagyságával (28,6 millió darab). Persze az árakban hatalmas különbség van, mindenesetre az az Apple Watch példájából is látszik, hogy okosórát is lehet azért drágán kínálni. Az Apple Watch belépőszintje 350 dollárnál van, de készítenek 550 dolláros, sőt 10 ezer dolláros luxusváltozatot is.

A TAG Heuer esetében inkább a legutóbbi kategória lehet majd a versenytárs, és nem biztos, hogy ez jó hír az Apple számára. Persze sok múlik majd a végterméken, hiszen egyelőre azt sem tudjuk, hogyan néz majd ki a TAG karórája, illetve, hogy milyen funkciókra lesz képes, de a tradícióból kiindulva valószínűleg megtartja majd a klasszikus óra dizájnt, amivel olyan vevőket terelhet az okosóra piacra, akik a mostani készülékeket nem tartották elég szépnek ahhoz, hogy vásároljanak egyet. Az mindenesetre biztos, hogy nem írhatják rá a „Swiss made” feliratot, habár Svájcban szerelik össze, a mikroprocesszor külföldről jön, az Inteltől.

Az Intel háza tájáról egyébként az elmúlt időszakban sorozatosan érkeztek hírek arról, hogy a legkülönbözőbb viselhető elektronikai kütyük fejlesztésében vesz részt a cég. Például okoskarkötőn, okos szemüvegen, fejhallgatón is dolgozik a cég, de egy olyan termék prototípusát is bemutatták már, ami képes repülő mini kamerává változni.

A Google célja pedig az, hogy az Android szoftverét terítse szét minél nagyobb körben a viselhető elektronikai eszközöknél. „Android Wear” projektjének résztvevője az Intel, az LG és a Samsung is.

De a TAG Heuernek sem ez az első kirándulása az elektronikus kütyük világába, a 2013-as vitorlásversenyen az Amercia’s Cupon az Oracle Team USA legénysége például olyan elektronikai rendzserrel szerelt karórát viseltek, amely mérte a hajó sebességét és a szélirányt is mutatta.