Tovább szigoríthatják a vasárnapi boltzárat

Vasárnapi nyitva tartás Spar bezárás zárva
Spar
Vágólapra másolva!
Lázár János szerint minden olyan lépést érdemes támogatni, amely csökkenti azok számát, akiknek vasárnap dolgozniuk kell. Harrach Péter szerint pedig két hónap múlva át kell tekinteni a vasárnapi boltzárról hozott intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 4 milliónyian dolgoznak, és közülük egymilliónyian vasárnap is, ami nagyon sok – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Népszabadságnak.

Tudomásul vesszük a szavazók döntését

Kijelentette: ha a népszavazási kezdeményezésekből referendum lesz, a kormánypártok ringbe szállnak, és megpróbálják meggyőzni a választókat, illetve adott esetben tudomásul veszik a szavazók döntését.

Harrach Péter szerint két hónap múlva át kell tekinteni az eddig hozott intézkedéseket Forrás: Origo

Drákói szigor jöhet

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerint két hónap múlva érdemes áttekinteni a vasárnapi zárva tartásról hozott intézkedés hatását, és egy kormányrendeletben további "megfelelő kivételeket még be kell venni a rendszerbe".

Álláspontja szerint, ha a gazdaság erre már lehetőséget biztosít, akkor a szabad vasárnapot ki kell terjeszteni a kereskedelmen túl más ágazatokra is. "A kivételek meg kell, hogy maradjanak a szolgáltatásban és a folyamatos munkavégzést igénylő üzemekben, például egy kohóban nem lehet leállni a munkával, de a rendőrnek, az újságírónak, a politikusnak is dolgozni kell" – tette hozzá.

Vasárnap csak a 200 négyzetméternél kisebb üzletek lehetnek nyitva, ahol a tulajdonos vagy egy családtagja hajlandó a pult mögé állni. Az Origo térképén már közel 1200 üzletet jelöltünk be, amelyek dacolnak a vasárnapi zárva tartással.

Az apokalipszis elmaradt

A nemzeti ünnep után, az első boltzáras vasárnapon az Origo körülnézett Budapesten, hogyan is élik meg mindezt az eladók és vásárlók. Vegyes a kép, de a sokak által várt apokalipszis elmaradt.

A plázák nyitva lehetnek, csak a bennük lévő boltok nem – az éttermekre, kávézókra, mozikra ez nem vonatkozik. Az Arénában is voltak néhányan, főleg a kávézókban. Igaz, hogy a karácsonyi tumultussal nem összevethető, de azért szállingóztak a népek.

Vannak, akik vasárnap is nyitva tartanak Forrás: Olvasói fotó: István Péter

A kormány tegnap megtalálta a hatástanulmányt

Nyilvánosságra hozta a kormány azt a 2011-ben készült jelentést, amely a vasárnapi boltzár lakossági megítélésével foglalkozik. A jelentés dugókat, családi feszültségeket jósolt a péntekre és szombatra átterelődő vásárlók miatt. Korábban a Népszabadság azzal vádolta a kormányt, hogy már 2011-ben birtokában volt hatástanulmánynak a boltzárról. A kormány továbbra is tagadja, hogy lenne ilyen, a most nyilvánosságra hozott dokumentum szerintük nem hatástanulmány.

Főállású dolgozókat és diákokat is érint

A boltok vasárnapi zárva tartása a főállású dolgozók mellett több ezer diákot is érint. Az Origónak nyilatkozó euCSOPORT HR-szolgáltató szakértője szerint a nappali tagozatos diákok számára a turizmus, vendéglátás, banki, valamint ügyfélszolgálati munkák területén bővülnek a lehetőségek a hétvégi időszakokban. Ezek a területek a bolti munkához képest kedvezőbb jövedelmet és hosszú távú karrierlehetőséget is jelenthetnek, ugyanakkor a kereskedelemben sem szűnik meg teljesen a vasárnapi munka, az eddig éjszakai műszakban végzett feladatok egy részét szervezik át a hét utolsó napjára.

A kéviselők így fogadták az első boltzárós vasárnapot: