Özvegyi nyugdíjra házastárs, elvált házastárs és élettárs is jogosult lehet

nyugdíjas nyugdíj
Tárkány, 2012. november 16. Postás kézbesíti egy idős nő nyugdíját Tárkányban 2012. november 16-án. A Komárom-Esztergom megyei községben időközi választást tartanak november 25-én, a polgármesteri székért 3 jelölt indul. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A jogalkotó az özvegyi nyugdíj intézményével próbál segíteni azoknak, akik párjuk elvesztésével kedvezőtlenebb anyagi helyzetbe kerültek. A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint az özvegyi nyugdíjra a házastárs, az elvált házastárs és az élettárs (a továbbiakban együtt házastárs) is jogosult lehet, ha megfelel a jogszabály által támasztott követelményeknek.
Vágólapra másolva!

Élettárs után akkor állapítható meg az özvegyi nyugdíjra való jogosultság, ha fennállnak a törvény által a házastársra előírt feltételek, és a jogosult élettársával annak haláláig egy év óta megszakítás nélkül együtt él és gyermekük született; vagy megszakítás nélkül legalább tíz év óta együtt él – fejtette ki elöljáróban dr. Bekk Judit.

Milyen feltételek szükségesek az özvegyi nyugdíjra való jogosultság megállapításához? Özvegyi nyugdíjra az jogosult, akinek a házastársa öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy akinek a házastársa jogszabály által meghatározott szolgálati időt megszerezte.

Meddig jár az ideiglenes özvegyi nyugdíj?

Az ellátás a házastárs halálától legalább 1 évig, vagy az elhunyt jogán árvaellátásra jogosult, másfél évesnél fiatalabb gyermeket eltartó özvegynek az árva 18 hónapos életkorának betöltéséig, illetve fogyatékos vagy tartósan beteg gyermek esetén a gyermek harmadik születésnapjáig folyósítható.

Ki kaphat az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjat? Özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki házastársa halálakor a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, megváltozott munkaképességű, házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.

Mikor részesülhet ideiglenes özvegyi nyugdíjban az, aki elvált vagy házastársától külön él? Az elvált, továbbá a házastársától egy évnél hosszabb ideje külön élő személynek ideiglenes özvegyi nyugdíj csak akkor jár, ha házastársától annak halálig tartásdíjban részesült, vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg – ismertette a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Létezik több kivétel

Az özvegyi nyugdíjra vonatkozó egyes részletszabályokat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény, illetve az ennek végrehajtására kiadott 168/1997. (X.6.) Kormányrendelet tartalmazza.

Egy-egy összetettebb kérdés felmerülése esetén azonban mindenképp érdemes szakemberhez fordulnunk, vagy az illetékes hatóság segítségét kérnünk, hiszen az ellátásra vonatkozó szabályok meglehetősen összetett rendszert alkotnak, így a fenti főszabályok alól is számos kivételt tartalmaznak – figyelmeztetett dr. Bekk Judit.

Milyen mértékű az özvegyi nyugdíj?

Mind az ideiglenes özvegyi nyugdíj, mind az özvegyi nyugdíj mértéke ahhoz az öregségi nyugdíjhoz viszonyítva kerül megállapításra, mely az elhunytat halála időpontjában megillette, vagy megillethette volna.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj ennek az ellátásnak a 60 százaléka, míg az özvegyi nyugdíj a körülmények függvényében az ellátás 30 százaléka, vagy 60 százaléka.

Mi történik akkor, ha többen is jogosultak az ellátásra? Több jogosult esetén az özvegyi nyugdíj a jogosultak között rendszerint egyenlő arányban kerül megosztásra.

Az özvegyi nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkorának betöltése előtt házasságot köt, már nem megváltozott munkaképességű, ha korábban erre tekintettel került sor az ellátás megállapítására.

Az árvaellátásra jogosult gyermekek tartása címén megállapított özvegyi nyugdíjra való jogosultság akkor szűnik meg, ha már egyik gyermeket sem illeti meg árvaellátás – hangsúlyozta a D.AS. JogSzerviz szakértője.

Mikor beszélhetünk az özvegyi nyugdíj feléledéséről?

Feléled az özvegyi nyugdíja annak, akinek az özvegyi nyugdíja nem házasságkötés miatt szűnt meg, ha az arra jogosító feltételek valamelyike a házastárs 1993. március elseje előtt bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított 15 éven belül, a házastárs 1993. február 28-a után bekövetkezett halála estén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított 10 éven belül bekövetkezik.

A házasságkötés miatt megszüntetett özvegyi nyugdíjra a jogosultság a házasság megszűnése után feléled, ha az igénylő a házasságkötéskor az 1998. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezések alapján végkielégítést nem vett fel, és az igénylőket a házasság létrejötte nélkül az özvegyi nyugdíj egyébként megilletné – mondta végezetül dr. Bekk Judit.