Igazságos ingyenmenzát követelnek

Vágólapra másolva!
Nem tartja elfogadhatónak az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztéséről szóló törvényjavaslatot a Magyar Önkormányzatok Szövetsége – közölte Gémesi György, elnök. 
Vágólapra másolva!

A szervezet vezetője azt mondta, egy saját törvénytervezetet dolgoznak ki, amit még a héten eljuttatnak a kormánynak – értesült a Magyar Nemzet. A szövetség úgy véli, hogy csak nettó ötvenezer forint egy főre jutó jövedelem alatt kellene ingyen biztosítani az ételt a gyerekeknek, százhúszezer forint felett pedig az étkezés teljes költségét ki kellene fizettetni a családokkal. Az önkormányzatok környezettanulmánnyal ellenőriznék, hogy a családok valóban rászorulnak-e az ingyenétkezésre.

Egy saját törvénytervezetet dolgoz ki a szövetség (képünk illusztráció) Forrás: AFP/John Macdougall

A gyermekvédelmi törvény módosítására vonatkozó javaslatot kedden nyújtották be. Ennek értelmében a legtöbb gyermeknek ingyenes lenne a bölcsődei és óvodai étkeztetést. A javaslat szerint szeptember 1-jétől már nemcsak a gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak étkezhetnének ingyen az intézményekben, hanem a három vagy több gyermeket nevelő családok gyermekei, a tartósan beteg és fogyatékos gyermekek és testvéreik, valamint azoknak az egy-, illetve kétgyermekes családoknak a gyerekei is, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a legkisebb munkabér 130 százalékát, ami most 89 408 forintot jelent. Az, hogy ki jogosult, a szülő önbevallásán alapul majd.