Óriási fordulat a forint piacán

kirobbanó formában siker ugrás öröm hangulat elrugaszkodik befektetés
Vágólapra másolva!
Jelentősen megváltozott a hangulat a forint piacán, miután ma reggel több mint 1 százalékot gyengült az euró a nemzetközi devizapiacon, köszönhetően az Európai Központi Bank azon bejelentésének, hogy májusban és júniusban akár növelhetik is a kötvényvásárlásokra fordított összegeket.
Vágólapra másolva!

Felbolydult a forint piaca

A kora reggeli 309-es szintekről hirtelen és masszív esés bontakozott ki az EURHUF piacán negyed 9 körül, egészen 306 alá nyomva az árfolyamot. A mozgások mögött Benoit Coeuré, az EKB igatósági tagjának azon nyilatkozata áll, hogy májusban és júniusban a korábban beírgért 60 milliárd eurós kötvényvásárlások helyett akár többet is vásárolhatnak - írja a Reuters tegnapi zárt ajtók mögötti beszélgetésre hivatkozva.

EURHUF 15 perces bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

Aggódik és reagál az EKB

Benoit Coeuré azon jegybanki aggodalmaknak is hangot adott, hogy az európai kötvények jelentős hozamemelkedésen mentek keresztül az elmúlt hetekben, bár hozzátette, a korrekció teljesen normális volt egy ilyen menetelés után, ugyanakkor a gyorsasága és a lefolyásának módja már kevésbé tetszett nekik. Coeuré szerint szezonális hatások lehetnek a háttérben, mivel már egyre inkább benne vagyunk az alacsony likviditással is jellemezhető nyári szezonban. Éppen ezért kell az EKB-nak jobban megtámasztania a piacot, és majd szeptemberben a többletvásárlást értékesíteni tudja majd a piaci szereplőknek, amikor is visszatér a megszokott likividitás a piacokra.

Az ideiglenesen bővülő pénzpumpa hatására az euró egyből reagált, hisz az EURUSD árfolyama több mint 1 százékot zuhant 1,1300-ról 1,1170 közelébe. A mozgás teljesen jól illik a múlt csütörtökön megírt elemzésünkbe, melyben jelentősebb dollárerősödést várunk a következő hetekben.

EURUSD 15 perces bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

A régiós devizák is jelentősebb elmozdulást mutatnak az EKB-s kommentárok után, többségében szintén az euró gyengülésének köszönhetően. Jól látható, hogy a török líra és az orosz rubel már tegnap is látványosan tudott erősödni az euróval szemben, ma pedig új lökést kaptak.

Régiós devizák teljesítménye az euróval szemben az elmúlt 3 napban Forrás: Stooq.com