Semmit sem találtak Mészáros Lőrincnél

Nyilvánosságra hozták a felcsúti polgármester vagyonnyilatkozatait, Mészáros Lőrinc
Felcsút, 2013. május 11. Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Mészáros Lőrinc, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke (b, a kormányfő mellett) nézi a labdarúgó NB II 26. fordulójában a Nyugati csoportban rendezett Puskás Akadémia-Kaposvári Rákóczi II mérkőzést Felcsúton 2013. május 11-én. Az összecsapást a Puskás Akadémia 2-0-ra megnyerte és feljutott NB I-be. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A rendőrség ugyan a nyomozás elindítására sem látott indokot Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagyoni helyzete ügyében, de a felcsúti önkormányzat komolyan foglalkozott az üggyel: vagyonnyilatkozati eljárást folytatott le, de végül arra jutottak, hogy minden rendben.
Vágólapra másolva!

Mészáros Lőrinc vagyonosodása illetve vagyoni helyzete nem tesz szükségessé intézkedést - állapította meg a felcsúti polgármesterről az általa vezetett önkormányzat vagyonnyilatkozat-ellenőrzési és összeférhetetlenségi bizottsága.

Sem a NAV, sem a rendőrség

Orbán Viktor barátjának, a gázszerelőből néhány év alatt milliárdos vállalkozóvá lett Mészáros Lőrinc vagyonosodásának ügyében korábban sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), sem a rendőrség nem indított eljárást, nyomozást, de állampolgári bejelentésre a felcsúti önkormányzat végül foglalkozott a saját polgármesterének vagyoni helyzetét érintő aggályokkal.

Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester egy helyi focimeccsen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint az Origo beszámolt róla, a feljelentéseiről ismert Tényi István arra hivatkozva fordult a hatóságokhoz, hogy Mészáros a vagyonnyilatkozatában nem adott számot arról, mire költött el 80 millió forintot, eltitkolt 300 millió forint jövedelmet, továbbá 2013-as és 2014-es vagyonnyilatkozatában nem szerepel az a cég, amit akkor az ál-miniszteribiztos Kiss Szilárddal közösen tulajdonolt.

Nem találták, nem az ő dolguk

A rendőrség azért nem indított nyomozást, mert nem találta meg a feljelentésben említett oroszországi céget. Megpróbálták ugyan egy nemzetközi cégadatbázisban felkutatni a céget, de nem jártak sikerrel - derült ki az indoklásból. Pedig korábban az Indexnek Mészáros is elismerte, hogy volt kapcsolata az egykori moszkvai agrárattaséval, aki előzetesben van, és nemrég vádat emeltek ellene.

Mészáros Lőrinc ügyével a rendőrség nem foglalkozott, mert nem találta a céget, amit ő is elismert Forrás: MTI/Földi Imre

A NAV pedig annak idején azzal zárta le az ügyet, hogy a hatályos törvény szerint a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást a vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottságnál bárki kezdeményezheti. Ezért azt javasolták a bejelentő állampolgárnak, hogy forduljon "meglátásaival" a felcsúti önkormányzathoz.

Komolyan vették, vizsgálták

Tényi István megfogadta a NAV tanácsát, és írt a felcsúti önkormányzatnak, kérve a polgármester vagyonnyilatkozatának és vagyoni helyzetének vizsgálatát. Az önkormányzat illetékes bizottsága komolyan vette a dolgot, és vagyonnyilatkozati eljárást folytatott le. Egy nap alatt végeztek, és arra jutottak, hogy semmi további vizsgálódni valójuk nincsen.

Megvizsgálták, rendben volt Forrás: Origo

A bejelentő állampolgárt arról tájékoztatták, hogy a "Bizottság az eljárás során megállapította, hogy a polgármester vagyonnyilatkozatát határidőben benyújtotta, vagyonosodása, iltetőleg vagyoni helyzete a Bizottság hatáskörébe tartozó további intézkedés megtételét nem teszi szükségessé."

Rokonok, barátok a testületben

Felcsút honlapjáról egyébként nem állapítható meg, hogy a képviselő-testület tagjai közül pontosan kikből áll a vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság, de a testület elnöke Flier Jánosné. Ő a Fidesz helyi elnöke is, valamint annak a Flier Jánosnak a felesége, akinek földjei vannak a környéken, EU-s támogatást elnyert marhatelepét pedig a miniszterelnök adta át tavaly.

A felcsúti képviselő-testület amúgy jelentős részben a Mészáros család tagjaiból áll. Mészáros Lőrinc mellett ugyanis a tavalyi önkormányzati választáson ismét mandátumot szerzett, ezzel pedig újra alpolgármester lett az egyik testvére, Mészáros László, testületi tag pedig a másik testvér, Mészáros János.