A strandok harmadánál problémás a vízminőség

Újjáépült a miskolctapolcai strandfürdő termálfürdő
Az újjáépült miskolctapolcai strandfürdő vize megfelelt az előírásoknak
Vágólapra másolva!
Jelenleg 575 medencés közfürdő működik az országban, ezek többsége, háromszáz csak szezonálisan. A szezon kezdetéig a fürdők közel felét ellenőrizték, a júniusban nyitó medencés fürdők vizsgálata pedig jelenleg is zajlik. Jellemző, hogy a közegészségügyi felügyelők, tisztiorvosok évről évre ugyanazokkal a visszatérő problémákkal találkoznak.
Vágólapra másolva!

A fürdők többsége megfelelt a közegészségügyi elvárásoknak. A leggyakoribb hiányosságok között a zuhanyzók, illemhelyek nem megfelelő állapota, a burkolatok töredezettsége, a takarítás hiánya szerepel. Sokszor előfordul, hogy az üzemeltetési szabályzatot nem aktualizálják, az üzemnaplót nem vezetik megfelelően, és kémiai biztonsági problémák is előfordulnak - áll az Országos Tisztifőorvosi Hivatal összesítésében.

Az újjáépült miskolctapolcai strandfürdő vize megfelelt az előírásoknak Forrás: MTI/Vajda János

Óriási különbségek vannak

A vízminőséget tekintve nagy a különbség a régebbi típusú, töltő-ürítő és a korszerűbb, vízforgatós medencék között. A bakteriológiai vizsgálatok alapján az előbbiek 16 százaléka, a vízforgatós medencék 94 százaléka kapott megfelelő minősítést. Komoly gondot okozhat az is, ha – jellemzően a hétvégéken – a megengedettnél többen vannak a medencében.

Járványt okozott a pezsgőfürdő

A pezsgőfürdőkről fontos tudni, hogy ha azokat nem megfelelően üzemeltetik, akkor nő az úgynevezett Legionella-fertőzés kockázata. Az elmúlt évben három, bizonyítottan ehhez köthető legionellosis járványról szerzett tudomást az ÁNTSZ.

Nem véletlenül vannak kinn a táblák

A medencék tisztaságának megőrzésében a vendégek szerepe meghatározó - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ. A fertőzések jó része ugyanis elkerülhető azzal, ha betartják a szabályokat:

  • Fürdőzés előtt zuhanyozzon le, és használja a lábmosót!
  • Lázas, beteg ember a strandokat ne látogassa!
  • A szülők figyeljenek gyermekeikre, soha ne hagyják őket felügyelet nélkül!
  • Felhevült testtel senki se ugorjon a vízbe!