Legendás járművet nyugdíjaz Amerika hadserege

Joint Light Tactical Vehicle
Oshkosh Defense L-ATV
Vágólapra másolva!
Megnyerte az amerikai hadsereg pályázatát az a cég, amelyik a legnagyobb eséllyel indult a Humveek lecserélésére kiírt pályázaton. A hadsereg és a haditengerészet 55 ezer terepjárót küld nyugdíjba.
Vágólapra másolva!

Első körben 6,75 milliárd dollárt (1900 milliárd forintnak megfelelő összeget) nyert az Oshkosh nevű, speciális teherautókat gyártó amerikai vállalat, hogy leszállítsa az USA hadserege és haditengerészete számára a Humvee terepjárókat kiváltó 17 ezer új járműveket.

Hosszabb távon 55 ezer járművet kell majd lecserélni, így az üzlet értéke végül meghaladja a 30 milliárd dollárt.

Az Oskosh nem új szereplő a hadiiparban: ők gyártják azokat a Cougar becenévre hallgató teherautókat is, amelyek ellenállnak az út mellé helyezett bombáknak is.

Ilyen lesz a Humvee utóda Forrás:Oshkosh/William Kapinski

A Humvee terepjárókat azért cseréli le az amerikai hadsereg, mert egyrészt öregek, másrészt az új járművektől ugyanazt várják a katonák, mint a Cougartól: álljon ellen a főleg terroristák által használt útszéli bombáknak.

A járműveket állítólag jobb kommunikációs eszközökkel is felszerelik majd.

A Cougar bevált, ezért döntöttek a hadseregnél az arra nagyon hasonlító, de kisebb, könnyebb jármű megvásárlása mellett - írja a CNBC. Az új járművek nem mellesleg kategóriájukban olcsónak is számítanak.

A Humvee, amit lecserélnek Fotó: Polyak Attila - Origo

Az Oshkosh olyan cégeket előzött meg a pályázaton, mint a Lockheed Martin és a BAE Systems konzorciuma. A Lockheed bejelentette, hogy megvárja a hivatalos indoklást, majd azután döntik el a cégnél, hogy megtámadják-e a határozatot.