Elmeszelték Magyarországot Strasbourgban

Vágólapra másolva!
Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét, amikor hatóságai nem tettek meg minden szükséges intézkedést, hogy egy támadás rasszista indíttatását megállapíthassák – így szól a strasbourgi bírák nem jogerős keddi verdiktje. A sértettnek 10 ezer eurót ítéltek meg.
Vágólapra másolva!

Elsőfokú ítéletében elmarasztalta kedden Magyarországot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, amiért a magyar hatóságok 2011-ben nem vizsgáltak ki megfelelően egy 2011-es rasszista támadást.

Roma származása miatt

A pert egy szegedi fiatal indította a magyar állam ellen, miután 2011 januárjában roma származása miatt megtámadta őt egy férfi, aki rendőrként azonosította magát, de később kiderült róla, hogy a büntetés-végrehajtásban dolgozik.

Garázdaság miatt ítélték el

A támadó ellen közösség tagja elleni erőszak miatt indított eljárást az ügyészség, de végül a rasszista indíttatást a vádhatóság nem találta igazoltnak, és ezért megszüntette ezt az eljárást. A férfit végül garázdaság miatt ítélték el, és egy év próbaidőre bocsátották.

Nem jogerős az ítélet

A strasbourgi bírák nem jogerős ítélete szerint a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett diszkrimináció tilalmát a megalázó vagy embertelen bánásmódot tiltó passzussal összefüggésben. A bíróság első fokon 10 ezer euró (mintegy 3 millió forint) kártérítést ítélt meg a megvert szegedi férfinak.