India a 21. század gazdasága

India Arbeit Kultur Personen Religionen Wirtschaft Frauen Handel Hinduismus Indien Jugend Kinder Landschaft Menschen Reisen Szene Tourismus TRADITION Bevölkerung Markt farbig fröhlich weiblich Sitte Grinsen Land Gläser Ausverkauf Arbeiterin Foto Kind trad
Girl selling flowers in Varanasi, India. Varanasi, Uttar Pradesh, India. For most of the year you can walk freely along the whole length of the ghats, although during and immediately after the monsoon the water level is too high for this. It's a unique, world-class 'people-watching' walk as you mingle with the fascinating mixture of people who come to the Ganges not only for a ritual bath but also to wash clothes, do yoga, offer blessings, buy paan (a mixture of betel nut and leaves for chewing), sell flowers, get a massage, play cricket, wash their buffaloes, improve their karma by giving to beggars, or simply hang around. This is traditional India at its most colourful and picturesque and photo opportunities abound. Assi Ghat, furthest south of the main ghats, is particularly important as the River Asi meets the Ganges near here and pilgrims come to worship a Shiva lingam beneath a pipal tree.Vishnu. Privileged VIPs are cremated at the Charanpaduka, which also has a temple dedicated to Ganesh.
Vágólapra másolva!
„Akinek az elmúlt hónapokban a kínai lassulás elvette a kedvét a feltörekvő piacoktól, annak érdemes újra figyelni. Rohamosan fejlődésének köszönhetően India gazdasági növekedése rövid és hosszú távon egyaránt ígéretes, és hamarosan a világ harmadik legnagyobb gazdaságává válhat, így az ázsiai régió továbbra is ígéretes befektetési szempontból” - tanácsolja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.
Vágólapra másolva!

Még mindig érződik a kínai hatás

A kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmak felerősödése nagy törést okozott augusztusban a részvénypiacokon. Október végére sikerült ugyan visszakapaszkodni az árfolyamoknak, a befektetők azonban továbbra is óvatosak a kínai növekedést, ezzel együtt pedig az ázsiai régiót illetően. A Kínával kapcsolatos befektetői ellenérzéseket tovább fűtik a legfrissebb export-import adatok, és egyúttal megerősítik, hogy a belső fogyasztásra épülő gazdasági modell megvalósítása nem zajlik zökkenőmentesen.

Most Indián a sor

A régió azonban pozitív meglepetéseket is tartogat a befektetők számára. Indiában, a Föld második legnépesebb országában jelenleg nagyon intenzív reformfolyamatok zajlanak, amelyek hatásai rövid és hosszú távon egyaránt ígéretesek - vélekedik Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A 2013-ban kinevezett új jegybankelnök és a tavalyi választások eredményeként hatalomra kerülő piacbarát kormány együttesen olyan fiskális és monetáris reformokat hajt végre, amelyek már most érezhető pozitív hatással vannak a gazdaságra. A korábban súlyos kettős deficittel küzdő országban a költségvetési hiányt sikerült 10 százalékról 4 százalékra, míg a folyó fizetési mérleget 4-5 százalékról 1-2 százalékra visszatornázni. Emellett az inflációs folyamatos is ígéretesek, hiszen a fogyasztói árak emelkedése a korábbi 10-12 százalékról 7-8 százalékra mérséklődött, a GDP növekedés pedig a korábbi 5 és az idei 7,5 százalék körüli értékről jövőre még tovább gyorsulhat.

Az ország gazdasága tehát gyakorlatilag azzal a sebességgel gyorsul, ahogy a kínai növekedés visszaesik.

Kína és India GDP-jének alakulása 2000 óta Forrás: K&H Alapkezelő, Bloomberg

India a 21. század gazdasága

Az ország gazdasági kilátásai hosszú távon is igen kedvezőek, amelynek egyrészt a hatalmas népesség az alapja, hiszen

a több mint 1,2 milliárdnyi ember - az USA lakosságának csaknem négyszerese - óriási vásárlóerőt jelent.

Emellett a korábbi szigorú szabályozások lazításával a külföldi tőke beáramlását is támogatják, amely egyúttal magával vonzza a betelepülő vállalatok technológiai újításait. Jól mutatja ezt, hogy az ország már most a világ negyedik legnagyobb IT start-up központja.

India lehet az új Kína az okostelefonok piacán Forrás: Dhiraj Singh | Bloomberg | Getty Images

„Az ország gazdasági ambícióit hűen mutatja a miniszterelnök nemrég tett nyilatkozata, miszerint a 21. század India évszázada lesz. Ezt a Világbank előrejelzései is alátámasztják, hiszen az elemzések alapján már a következő tíz évben a világ harmadik legnagyobb gazdaságává válhat. A modernizálódó ország rohamos fejlődése ezért befektetési szempontból is ígéretes, van tehát potenciál az ázsiai régióban” - hangsúlyozta ki Horváth István.