Obama: az USA a leghatalmasabb ország

klímacsúcs
Az amerikaiak 60 százalékának kedvezőtlen a véleménye arról, ahogyan Obama elnök a terrorizmus kérdését kezeli.
Vágólapra másolva!
Új rákkutatási programot hirdetett és megvédte kormányzata belpolitikai és gazdasági eredményeit utolsó évértékelőjében Barack Obama. Az elnök azt kérte a Kongresszustól, hogy szavazza meg a katonai erő alkalmazását az Iszlám Állam ellen. Obama szerint az Egyesült Államok a leghatalmasabb ország a világon.
Vágólapra másolva!

Elnökségének utolsó évértékelőjét tartotta Barack Obama, aki a beszédben inkább a jövőre koncentrált. Mindazonáltal megvédte kormányzata eddigi belpolitikai és gazdaságpolitikai eredményeit, a rákkutatás terén pedig új javaslattal is előállt.

Elnökségének utolsó évértékelőjét tartotta Barack Obama Forrás: AFP/ALAIN JOCARD/Alain Jocard

Külpolitikáról szólva elsősorban a fenyegető terrorizmusról beszélt, és kérte a Kongresszust, hogy szavazza meg a katonai erő alkalmazását az Iszlám Állam ellen.

Obama elnök a Kongresszus két háza, valamint a legfelső bíróság tagjai, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának tagjai és meghívott vendégek előtt mondta el évértékelő, vagy ahogyan az Egyesült Államokban nevezik, az unió helyzetéről szóló beszédét.

A legerősebb gazdaság

Az évértékelő mintegy egy órán keresztül tartott, a jelenlévők többször is heves tapssal szakították meg.

- fogalmazott az elnök. Optimizmust sugárzott, amikor azt fejtegette, hogy az amerikaiak mindig képesek voltak úrrá lenni félelmeiken, képesek voltak előre tekinteni, meglátni a lehetőségeket, és ezáltal erősebbek és jobbak lettek.
Optimizmusát alátámasztandó felsorolta azt, amit kormányzata legfontosabb eredményeinek tart:

  • köztük az egészségbiztosítás megreformálását,
  • az energiapolitika újragondolását,
  • a nagyobb figyelmet a globális klímaváltozásra,
  • az azonos neműek házasságának engedélyezését.

Kiemelte, hogy

Obama szerint a történelem legnagyobb arányú munkahelyteremtése zajlott az elmúlt években az országban.

Új rákkutatási program

Az elnök új programot is meghirdetett a rákbetegség kezelésére. A feladatot olyan léptékűnek nevezte, mint amikor annak idején a Hold meghódítását tűzték ki célul.

Joe Biden irányítja majd a rákkutatási programot Forrás: AFP/Jim Watson

A rákbetegség elleni küzdelem irányítására Joe Biden alelnököt kérte fel. Biden fia, a 46 éves Beau Biden tavaly tavasszal agydaganatban hunyt el, és erre most maga Obama is utalt.

Amerika nem gyengült meg

Az idei év feladatai között Obama megemlítette a guantanámói fogolytábor bezárását.

Beszédében az elnök megjegyezte:

Hangsúlyozta, hogy bár veszélyes időket élünk, ezek az idők nem azért veszélyesek, mert Amerika meggyöngült volna. Az Egyesült Államok a leghatalmasabb ország a világon - mondta.

Kormányzata eredményeként említette a közeledést Kubához, és a diplomáciai viszony helyreállítását a karibi szigetállammal. Egyúttal sürgette Kuba elleni gazdasági embargó feloldását is.

A terrorizmusról szólva kifejtette, hogy ez Amerikát is fenyegeti ugyan, de nem a létében. Az al-Kaidával és az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel le kell számolni, mondta, és ehhez a Kongresszustól azt kérte, hogy

szavazza meg katonai erő alkalmazását

az Iszlám Állam ellen.

Bízik a honfitársaiban

Az elnök hosszan beszélt az amerikai politikai vita hangneméről is, és hangsúlyozta, hogy változtatni kell a politikai diskurzus megosztó stílusán.

Utalt a republikánus elnökjelölt-aspiránsok megjegyzéseire is.

Obama szerint azzal, hogy muszlim embereket sértegetnek, az Egyesült Államok korántsem válik erősebbé, sőt, ez kisebbíti Amerikát a világ szemében, és megnehezíti céljai elérését is.

- "El kell utasítanunk mindennemű politikát, amely az embereket faji vagy vallási alapon veszi célba, különbözteti meg. Ez nem politikai korrektség kérdése, hanem annak megértése, hogy mi tesz bennünket erőssé" - mondta. Hozzátette: az Egyesült Államokat a világ a sokszínűségéért, a nyitottságáért, mások hitének tiszteletben tartásáért is tiszteli.

- mondta az elnök, aki végül azzal zárta beszédét, hogy változást akart, mert bízik honfitársaiban.

Forró pillanatok

Az elnöki évértékelésre hagyományosan egy republikánus politikus válaszol, az idén Dél-Karolina kormányzója, Nikki Haley mellett döntött a Republikánus Párt.

A kormányzó asszony - akinek szülei indiai bevándorlók - sokak meglepetésére

egyes ügyekben Obama szavait visszhangozta.

Szintén kitért ugyanis a republikánusok kampányának "forró" pillanataira, a bevándorlók és kisebbségek elleni retorikára, amely a Republikánus Párt vezetőit is aggasztja, és azt kérte az amerikaiaktól, hogy ne dőljenek be ezeknek a szirénhangoknak.