Vágólapra másolva!
A magyarok 15 százaléka tervezi, hogy külföldön vállal munkát. A Tárki felmérése szerint a tanulók esetén ez az arány 67 százalék.
Vágólapra másolva!

A teljes magyar lakosság körében 15 százalék azok aránya, akik azt tervezik, hogy külföldön vállalnak munkát – derül ki a Tárki októberben végzett felméréséből. A tanulók körében ez az arány 67 százalék, de a dél-alföldi és a nyugat-dunántúli régióból is az átlagnál többen próbálnának szerencsét a határokon túl.

A Tárki adatai szerint a kivándorlást tervezők aránya 2005-ig alig változott, majd 2014-ig öt-hat százalék között ingadozott.

2015 áprilisában a kivándorlást tervezők aránya a korábbi kétszerese volt,

júliusra kismértékben csökkent, és októberre összességében változatlan maradt.

A Jobbikosok mennének

A Tárki felméréséből az is kiderül, hogy a rövidebb-, illetve hosszabb távú munkavállalást és a végleges kiköltözést tervezők aránya magasabb például a dél-alföldi és a nyugat-dunántúli régióban, az érettségivel és diplomával rendelkezők körében.

A tanulóknak pedig 67 százaléka szeretne külföldön dolgozni, vagy végleg kiköltözni.

A pártreferencia alapján is jelentős eltéréseket mutattak ki a migrációs hajlandóság terén. A Fidesz-KDNP és az MSZP szavazók körében az átlagosnál alacsonyabb a külföldi munkavállalást tervezők aránya, míg a bizonytalanok és a Jobbik-szavazók körében magasabb.

Ez utóbbi esetben azonban a kutatás készítői megjegyzik, hogy mögött más tényezők, például az életkor hatása húzódhat meg.