Legyen Ön is atomfizikus!

LHC
A hengeres alakú CMS detektor középpontjában ütköznek az LHC nagyenergiájú részecskenyalábjai. A kölcsönhatásban születő részecskék útjuk során elektronikus jeleket hoznak létre a detektor különböző rétegeiben. Ezekből rekonstruálják a fizikusok a lejátszódó elemi folyamatokat
Vágólapra másolva!
Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN hatalmas mennyiségű adatot tett közzé tegnap az interneten. A mintegy 300 terabájtnyi anyag a Nagy Hadronütköztetővel (LHC) végzett kísérletek nyers adatait tartalmazza.
Vágólapra másolva!

Itt a lehetőség az olvasók számára, hogy ne csak a cikkek hozzászólásaiban osszák meg véleményüket a legújabb részecskefizikai kutatásokkal kapcsolatban, hanem akár saját felfedezéseket tegyenek a területen. Ehhez ad segítséget a CERN tegnap közzétett hatalmas adathalmaza, amely CERN Open Data Portalján érhető el.

Középiskolásoknak is hasznos lehet

Az adatok között 100 TB származik a 7 TeV (teraelektronvoltos) protonütköztetésekből, amely nagyjából a fele az LHC CMS detektora által 2011-ben összegyűjtött adatoknak. Az információk egy része egyszerűen azok a nyers adatok, amelyeket a CERN saját kutatói is használtak, míg egy másik része már feldolgozott anyag. Ez utóbbit a speciális kurzusokat felvett középiskolai és egyetemi hallgatóknak szánják.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A CERN bizonyos gyakorlati megfontolásból teszi közzé a nyers adatokat, írja a Gizmodo hírportál. Miután végeztek velük, úgy vélik, hogy a nagyközönség is sok hasznát látja és gyarapíthatja a tudását az adatok révén.

Inspirálhatja a jövő részecskefizikusait

„Az adatok közzététele számos előnnyel jár” – mondta Kati Lassila-Perini, a CMS fizikusa, ennek az adatmegőrzési erőfeszítésnek a vezetője. „Egyik ilyen, hogy inspirálhatja középiskolás diákokat arra, hogy a holnap részecskefizikusaivá váljanak. A másik, hogy így biztosítható a kutatási adataink hosszú távú hozzáférhetősége.”

Az információ hozzáférhetővé tételének néhány gyakorlati tudományos haszna is lehet. A CERN megjegyzi, hogy már eddig is voltak esetek, amikor a kutatók ugyanazzal az információval megerősítették az eredményeiket, illetve más kutatók oly módon folytathatják kutatásaikat, amilyenre kezdetben nem gondoltak.

A hengeres alakú CMS detektor középpontjában ütköznek az LHC nagyenergiájú részecskenyalábjai. A kölcsönhatásban születő részecskék útjuk során elektronikus jeleket hoznak létre a detektor különböző rétegeiben. Ezekből rekonstruálják a fizikusok a lejátszódó elemi folyamatokat Forrás: CERN

Közelíteni igyekeznek a tudományt a nagyközönséghez

Egyébként is, ha már itt van ez a bámulatra méltó szerkezet, a nagyközönség megérdemli, hogy hozzáférhessen a vele nyert adatokhoz és az érdeklődők saját maguk is megvizsgálhassák azokat.

Noha ön talán bizonyos magasabb képzettség nélkül nem tudja értelmezni ezt az információhalmazt és új részecskéket felfedezni, mégis hozzáférhető és bárki „játszhat” vele. Ez is hozzájárulhat a tudósok laboratóriumi munkája és a nagyközönség között húzódó fal lebontásához.