Kötelező a speciális étkezési igényű gyermekek szünidei ellátása

gyerekek, gyermekétkeztetés
Kecskemét, 2014. november 28. Diákok ebédelnek a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 2014. november 28-án, ahol az új előírásoknak megfelelően elkészített menüt kaptak a gyerekek. Jövő éve január 1-jétől életbe lép az új közétkeztetési rendelet, amely szabályozza a só, cukor, maximális mennyiségét a közétkeztetésben, továbbá több zöldség, gyümölcs és hús lesz a menükben. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Sokat javult a helyzet a szociális gyermekétkeztetésben, de még mindig szükség lenne módosításokra – állapította meg az ombudsman.  
Vágólapra másolva!

Az ombudsman szerint január elsejével kedvező változások léptek életbe a szociális gyermekétkeztetésben, de vannak még problémák.

Bizonytalan volt a jogi háttér

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala tavaly vizsgálta a szociális gyermekétkeztetés helyzetét. Székely László közleményében felidézi, hogy 2015 végéig az őszi, téli és tavaszi szünetek munkanapjain a köznevelési intézmények nem voltak kötelesek megszervezni a rászoruló gyerekek étkezését, a nyári szünetben pedig az önkormányzatok vállalásán múlott.

Kötelező megoldani a speciális étkezéi igényű gyerekek ellátását is Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Jogilag nem volt egyértelmű a nevelés, illetve tanítás nélküli munkanapon való étkeztetés biztosításának kötelezettsége sem.

A bizonytalan előírások miatt az évközi és a nyári szünetekben az önkormányzatok általában nem vállalták a rászoruló gyermekek étkeztetését,

ami veszélyeztette a gyermekek jogainak és az esélyegyenlőségnek az érvényesülését.

Székely László hivatala megállapította, hogy a januárban hatályba lépett változtatás után ez a visszás helyzet rendeződött, az új jogszabály szerint ugyanis a szülő kérelmére a gyerek életkorának megfelelő étkeztetést kell biztosítani a bölcsőde és az óvoda zárva tartása, valamint az iskolai nyári és az évközi szünetek alatt is. Megoldásra vár ugyanakkor, hogy az önkormányzatoknak a szünidei szociális gyermekétkeztetés keretében minden esetben biztosítaniuk kellene az egészségi állapotuk miatt speciális étkezésre szoruló gyerekek ellátását is.

Ez nem múlhat az intézmények helyzetén, belátásán vagy jóindulatán, a feladat ellátása ugyanis nem fakultatív.

A biztos ezért a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult és javasolta, hogy valamennyi helyi önkormányzatot tájékoztassa a speciális étkezési igényű gyermekek szünidei ellátásának kötelező jellegéről. Az ombudsman azt is kezdeményezte, hogy a szaktárca fontolja meg olyan jogi szabályozás előkészítését, amely a jövőben lehetővé tenné a bölcsődével nem rendelkező településeken élő bölcsődés korú gyerekek étkeztetésének biztosítását

A Központi Statisztikai Hivatal 2014-es adatai szerint majdnem 2600 településen több mint 65 ezer háromévesnél fiatalabb gyerek számára nem volt helyben elérhető a bölcsődei ellátás.