Vágólapra másolva!
A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir csupán az oszlopai egyhatodának a kihelyezésére kapott tulajdonosi engedélyt a fővárostól – tudta meg az Origo. A Mahir egyébként a közútkezelő hozzájárulásával sem rendelkezik több száz oszlopának esetében. A Fővárosi Önkormányzat tavaly mondta fel a szerződést Simicska cégével, a per azóta is folyik. 
Vágólapra másolva!

A 644-ből csupán 155 Mahir-oszlop kapott a Fővárosi Önkormányzattól tulajdonosi hozzájárulást a kihelyezéshez – tudta meg az Origo. A főváros még 2006. szeptember 28-án kötötte meg a szerződést a Mahirral, és az utolsó tulajdonosi hozzájárulást 2013-ban kapta a cég az oszlopok kihelyezésére. Érdekesség, hogy a 155 hely közül 28-ra az engedély birtokában sem telepített oszlopot a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég.

A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir több helyre az engedély birtokában sem telepített oszlopot Fotó: Bielik István - Origo

A karbantartás is elmaradt

A Mahir annál az 517 oszlopnál, amelyeket tulajdonosi hozzájárulás nélkül tart fenn a fővárosi közterületeken információink szerint

nem rendelkezik a közút kezelőjének a hozzájárulásával sem.

Ezt a hozzájárulást a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 36. paragrafusa alapján kell igényelni. A Mahir egyébként 22 olyan oszlopot is kihelyezett, amely nem a tulajdonosi hozzájárulásban meghatározott tulajdonsággal bír. 188 oszlop esetében pedig elmulasztotta a folyamatos karbantartási kötelezettségét.

A 22 oszlop közül hatnak internetes kapcsolatot kellene biztosítania a tulajdonosi hozzájárulás szerint, de semmilyen internetes elérést nem nyújt. Két olyan helyszín van, ahol légszennyezettségi oszlopot kellett volna kihelyezni, ilyeneket azonban nem telepített a Mahir. A fennmaradó 14 helyszínen nem olyan oszlopot telepített a Mahir, amilyet a tulajdonosi hozzájárulás alapján kellett volna, így volt olyan, hogy normál oszlopra kapott hozzájárulást, de kívülről világítottat helyezett ki.

Információink szerint az oszlopok egy részében nem működik megfelelően a wifi Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem tud kapcsolódni

Információink szerint a Mahir olyan helyszínekre is telepített wifiberendezéssel kombinált oszlopokat, ahova tulajdonosi hozzájárulással nem rendelkezett. Az ilyen helyszínek száma 13. Továbbá az öt darab légszennyezettséget jelző oszlop is biztosít internetelérést, ezek azonban nem rendelkeznek az adott helyszínekre tulajdonosi hozzájárulással.

10 olyan oszlop is van, amelynél nem lehet wifikapcsolatot létesíteni,

vagy túlságosan lassú adatátvitelt tesz lehetővé.

A légszennyezettséget jelző oszlopok a légszennyezést nem mérik, csak jelzik. Egyébként ezeket is olyan helyekre telepítették, amelyekre a cég nem kapott tulajdonosi hozzájárulást. A Mahir által kihelyezett berendezések csak a levegőminőséget és nem a légszennyezettség mértékét mutatják.

Télen közelharc is volt az oszlopoknál Fotó: Polyák Attila - Origo

A szerkezetek nem mérik a légszennyezettséget, csak tájékoztató jelleggel átveszik a Földművelésügyi Minisztérium Országos Légszennyezettségi Mérőhálózatának (OLM) adatait. Az OLM-nek azonban az oszlopok helyszínén nincsenek mérőállomásai, így a mutatott levegőminőségi adatok adott esetben félrevezetőek is lehetnek.

3000 ingyenes plakát

Mint arról korábban beszámoltunk, nem teljesítette a köztéri hirdető oszlopok telepítésére, illetve cseréjükre vonatkozó kötelezettségét a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir. A cég azt is vállalta 2006-ban, hogy

évente 3000 ingyenes hirdetést helyez el

európai városokban Budapest népszerűsítésére, de az ezekre vonatkozó jogosultságokról, illetve teljesítésekről sem tudtak hitelt érdemlő dokumentumokat bemutatni.

A felmondás és a per kezdete

A mostani ügy kezdete 2015. szeptember 30-áig nyúlik vissza. A Fővárosi Közgyűlés akkor döntött úgy, hogy szerződést bont a több mint hatszáz budapesti hirdetőoszlopot üzemeltető Mahir Cityposter Kft.-vel. Az előterjesztés szerint a cég mindösszesen 761 hirdetőoszlop telepítésére, üzemeltetésére, karbantartására vállalt kötelezettséget. A szerződést nyilvános pályázat alapján 25 éves határozott időtartamra kötötték meg még 2006 szeptemberében.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly szeptemberben bontotta fel a Mahir szerződését Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mindent betartottak?

A Mahir akkor azt írta: a fővárossal 2006 szeptemberében kötöttek szerződést, amelyet „folyamatosan és szerződésszerűen” betartanak, ráadásul

az önkormányzat sem emelt kifogást az elmúlt kilenc évben,

így nem tudják elfogadni a felmondást és az indokait. Kiemelték: a cég számára „különösen felháborító és a döntés törvényes jogi-szakmai indokainak hiányát, egyben valós mögöttes indokát jelzi” a közgyűlési előterjesztés írásbeli indokolásának a társaság tulajdonosi szerkezetére, a tulajdonos személyére és egyéb gazdasági érdekeltségeire vonatkozó, azt kifogásoló megállapítása.