Hatmilliárdot sóztak el a kartellező cégek

hó havazás magyarország 2014 december
Csányoszró, 2014. december 28. Hókotró a Baranya megyei Csányoszrón 2014. december 28-án. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Előre lezongorázták a közbeszerzések befutási sorrendjét, és felosztották a piacot a kartellező útkarbantartó cégek – állítja a vádhatóság. Hatmilliárd forintnyi értékű útszóró sóra pályázhattsak törvénytelenül.
Vágólapra másolva!

Összejátszott a hét útfenntartó cég, felosztották egymás között a regionális piacokat, és kartellezve nyertek több milliárdos közbeszerzéseket – legalábbis ezt állítja vádiratában a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség.

Völner szúrta ki

A vádhatóság szerdán tizenegy ember ellen emelt vádat „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárás" miatt, de az ügy maga három éve kezdődött:

Völner Pál, akkori infrastruktúráért felelős államtitkár tett feljelentést

az önkormányzati és állami cégek közbeszerzéseit rendre elnyerő kartell ügyében.

A 2013-2014 között zajló nyomozás során kiderült, hogy

a kartellben részt vevő hét cég összesen 6 milliárd forintban nyert el téli útszórásról szóló közbeszerzéseket és kisebb, útjelfestésre kiírt tendereket.

A pályázati adatokat egyeztetve meghatározták, sorrendben ki legyen majd a befutó. A kartellt az első rendű vádlott, egy Pest megyei cég vezetője alapította, aki ügyvédjének segítségével építette ki a kapcsolatot a versenytársaival.

Több milliárdos közbeszerzéseket szerzett meg, felosztotta a piacot az utakat sózó kartell. A kép illusztráció Forrás: MTI/Sóki Tamás

Mindent együtt csináltak

Módszerük elsősorban az volt, hogy előre megbeszélték legalacsonyabb ajánlati árat, ami alá a későbbi "vesztes" pályázók már nem mehettek a tendert kiíró cég által alkalmazott elektronikus árlejtés során. A kartelltagok referenciát adtak egymásnak, sőt,

a pályázati nyomtatványok kitöltésében is összedolgoztak.

A vesztes is jól járt

Az együttműködés fejében a vesztes pozíciót vállaló cégek alvállalkozói megrendelést kaptak a későbbi győztestől, vagy éppen kedvező áron osztották fel az elérhető regionális piacokat.

A kartellező vádlottak

öt év börtönre is számíthatnak

- az ügyészség a vádiratban ugyanakkor indítványozta, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őket bármely gazdasági társaság vezetésétől.