Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mindenkit megfertőz a 4G

hálózat mobil network működés telefon
A távolság manapság nem akadály
Vágólapra másolva!
Az előrejelzések szerint 2020-ra a Föld lakosságának kétharmada rendelkezik majd valamilyen mobil-előfizetéssel. Tavaly év végén ez az arány már karcolta a 60 százalékot, vagyis mintegy 4,7 milliárd embernek lapult a zsebében valamilyen mobileszköz. Útközben szeretünk a hálózatra kapcsolódni, és online akarunk lenni egész nap.
Vágólapra másolva!

Az Internet Society jelentése szerint 2013-ban a globálisan használt 3G- és 4G-képes – azaz szélessávú internetezésre alkalmas – telefonok száma elérte az 1,97 milliárdot, amely a teljes állomány 28 százaléka volt. Ez az arány 2019-re elérheti a 71 százalékot.

Egy átlagos európai háztartásban több mint három, hálózatba kötött kommunikációs eszköz található, amelyek között a legnépszerűbbek az okostelefonok és a táblagépek.


Míg a fejlett országokban lassan felnő egy olyan generáció, amely a már videóletöltésre is alkalmas 4G mobilinternettel szocializálódott, addig globális szinten 2016-ban még továbbra is a 2G hálózat dominál. A mobil-előfizetések több mint fele, 51 százaléka ezen a hálózaton működik; biztosan emlékszünk rá: a régi, nyomógombos telefonok használták ezt a hálózatot. Ez a technológia SMS- küldésen, telefonáláson, valamint játékon kívül másra nem alkalmas.

2G-s mobiltelefonok Forrás: Dreamstime

A szolgáltatók ugyanakkor folyamatosan követik a felhasználói igényeket, hiszen a 4G, azaz a szélessávú mobilinternet penetrációja világszerte 130 százalékot ugrott 2015-ben az előző évhez képest – derül ki az Ovum összefoglalójából. A szakértők szerint a 3G, azaz napjaink legtöbbet használt mobilhálózata 2020-ban éri el a csúcspontját, ekkorra a 2G hálózat penetrációja 14 százalékra csökken.

Néhány nagy mobilszolgáltató már jelezte is, hogy lekapcsolja 2G-s mobilszolgáltatását: az amerikai AT&T 2017 január elsejével szünteti be ezt a szolgáltatást,

annak ellenére, hogy 17 millió ügyfele még mindig ezt a hálózatot használja. Hasonló módon jár el jövő januártól a Telstra Australia is. A norvég Telenor a 3G lekapcsolását helyezte kilátásba 2020-ban. Hasonlóan vélekednek a hazai szolgáltatók is, akik szerint a 3G hal ki előbb, ugyanis a 2G fennmaradását ugyanis az ehhez kapcsolódó gépek – mint például riasztók, távoli adatgyűjtésre használt rendszerek – indokolják, melyeknél a rádiós egység cseréje, modernizálása semmilyen hozzáadott értéket nem képvisel.

A távolság manapság már nem akadály Forrás: Oliver Telecom

Az Ericsson adatai szerint tavaly az LTE technológia tette ki Európában az összes mobil-előfizetés 15 százalékát. Az előrejelzések szerint LTE/5G-előfizetések száma az elkövetkező években gyorsan fog növekedni, és 2021 végére eléri majd a 800 milliót (ezen belül az 5G előfizetések száma 150 millió lesz), azaz az összes mobil-előfizetés közel 60 százalékát.

Kína az Egyesült Államokat megelőzve a világ legnagyobb LTE-piaca lesz: 2015 végére a kontinentális Kínában 350 millióra nőtt az LTE előfizetések száma,

ami a globális LTE előfizetésnek közel 35 százaléka. 2021-re a várakozások szerint 1,2 milliárdra nő világszerte az LTE előfizetések száma. Afrikában ugyancsak folyamatosan nő a hálózati kapcsolatok száma: 2010-ben még 500 millió mobil-előfizetés volt a kontinensen, 2015 végére ez megkétszereződött.

Az Ericsson szerint másodpercenként 20 új szélessávú mobilinternetet aktivizálnak, amely elképesztő adatforgalom-növekedést generál a világ hálózatain. Nem pusztán a mobilok száma nő: minden eddiginél több videótartalmat fogyasztunk – na nem televíziós közvetítést, hanem videoklipeket, Youtube-videókat (a Youtube a teljes videóforgalom 60 százalékát viszi globálisan!), streameket honlapokról.

Egy nemzedék már okostelefonon nőtt föl Forrás: Dreamstime

Egy mai ember adatétvágya csillapíthatatlan: a Facebookon sem elég ma már a kép, a marketingesek szerint mindenki mozgóképre vágyik. A nagy sebességű mobilinternet-hálózat és az okoseszközök terjedésével ezt ma már meg is kaphatjuk.

2015-ben a mobilinterneten bonyolított adatforgalom 50 százalékát már ezek a videók adták, és arányuk 2021-re 70 százalékra bővül

– áll az Ovum tavaly kiadott elemzésében. Egy felhasználóra havonta 929 megabájt letöltés jut, amely öt éven belül eléri a 7 gigabájtot – állítják a mobilinternettel foglalkozó piaci szakértők. A közel 800 mobilszolgáltatót és a mobil-ökoszisztéma számos más meghatározó cégét tömörítő nemzetközi szervezet, a GSMA felmérése szerint 2020-ra átlagosan 7 GB adatforgalom várható egy átlagos okostelefonon világszinten, amely csaknem 50 százalékos növekedés a jelenlegihez képest.

A fejlett országokban még ennél is nagyobb növekedés várható:

Észak-Amerikában a jelenlegi havi 4,4 GB-ról 22 GB-ra, Európában pedig havi 2 GB-ról 12 GB-ra nő majd az előrejelzés szerint az egy okostelefonra eső adatforgalom.

Rengeteg telefon van már piacon, nehéz választani közülük Forrás: AFP/Stringer

Hazánkban a világtendenciához hasonló növekedés látszik: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a mobil-adatelőfizetések száma is folyamatosan emelkedik. A mobilhálózatokon 2015-ben 55,9 ezer terabájt volt az adatforgalom, ami 48 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Itthon még jobbára a 3G hálózat dominál, ugyanis az összes adatforgalom 47 százaléka 3G/UMTS2 rendszeren történő internetezésből származott. Az MNHH szerint az internetszolgáltatásokból származó árbevétel 39 százaléka már a mobilinternetes előfizetésekből származik, ami 8,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A cikk megjelenését a Telekom támogatta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről