Igyon búzafűlét, egészséges!

búzafűlé
Vágólapra másolva!
A búzanövényből készült turmix vagy lé fogyasztása kezd trendi lenni. Úgy tűnik azonban, hogy ez egészséges divat, mert valóban sok egészséges tulajdonsága van.
Vágólapra másolva!

Huszonnyolc gramm (egy uncia) búzanövényben nyolc gramm étkezési rost és nyolc gramm fehérje van. Energiatartalma 120 kalória. A javasolt napi bevitel 240 százalékát fedező A-vitamin, 93 százalékát fedező C-vitamint, 356 százalékát fedező vas és 12 százalékát fedező kalcium található benne.

Búzát (Triticum aestivum) beltérben és szabadban egyaránt lehet termeszteni, majd leturmixolni vagy kipréselni. Ha nem ízlik az íze, akkor meg lehet próbálni gyümölcsturmixhoz adva fogyasztani, így megmarad az összes előnyös tulajdonsága, írja a Medical Daily.

Vitaminok és ásványi anyagok

A búzafűlé fogyasztásának legfontosabb indoka, hogy rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, sokszor a napi ajánlott dózis többszörösét. A búzanövényből nyert energialöket ideális módja a napkezdésnek.

Fogyaszt

A búzanövény szelént is tartalmaz, amely fontos a pajzsmirigy egészséges működéséhez. A Clinical Endocrinology folyóiratban 2013-ban közölt tanulmány szerint a szelén hozzáadása az étrendhez segít helyreállítani a szabálytalan pajzsmirigyműködést még akkor is, ha más probléma, például autoimmun betegség okozza azt.

A pajzsmirigy egyike a szervezet természetes súlyszabályozó eszköze, így az egészséges működése hozzájárul a normális testsúly fenntartásához.

Forrás: Steven Depolo/Steven Depolo

Bőrbetegségeket is gyógyíthat

Noha egyetlen klinikai tanulmányt sem végeztek, de sok személyes beszámoló szól arról, hogy a búzanövénnyel folytatott otthoni kezelés jó hatással volt az ekcémára és a pikkelysömörre.

Az egyik ilyen kezelés a következő. Készítsünk meleg fürdőt, tegyünk bele egy pohár búzafűlét és áztassuk magunka ebben 30 percig.

Akad néhány tanulmány, mely szerint a búzafűlé erősíti az immunrendszert, serkenti a keringést, javítja az emésztést és csökkenti a fáradtságot.