Szépen csillognak a nemzetközi piacok

kilátás, befektetés, top
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb gazdaságának részvénypiacai messze nem a legjobb befektetési lehetőséget kínálják. Egy stratéga szerint ugyanis érdemes a kockázatosabbnak tűnő, de sokkal olcsóbb területekre merészkedni.
Vágólapra másolva!

A különösen olcsónak tekinthető brazil és orosz piacok igen jó vételi lehetőségekkel kecsegtetnek – mondta a CNBC-nek Meb Faber, a Cambria Investment Management vezető befektetési stratégája. Ezek a területek ugyanis kellően alacsony ciklikusan kiigazított ár-eredmény (CAPE) mutatókkal bírnak.

A CAPE szám az egyes részvények értékeltségét tükrözi, kiigazítva az inflációval, és elosztva az árfolyamot a cég 10 éves eredményének átlagával. A CAPE ráta így

az Egyesült Államokban 26 körül van, míg Oroszországban például az 5-ös szint közelében mozog.

Az orosz piacon kívül igen olcsónak számít még Csehország (8,6), Lengyelország (8,9), Törökország (9,4), valamint Brazília is (9,6).

Ha tehát megnézzük a 10 legolcsóbb országot, olyanokat találunk, mint Oroszország vagy Brazília, kiegészülve számos európai piaccal, melyek igencsak küszködtek az elmúlt években – hangsúlyozta Faber. Mindazonáltal a stratéga úgy látja, hogy jelentős mozgástér van felfelé ezekről a szintekről, tekintve, hogy a legolcsóbbak csoportjának értéke nagyjából a fele a legdrágábbakénak.

A befektetők lecsaphatnak az egzotikusabb piacokra Forrás: 123rf.com

Ezt támasztja alá, hogy az iShares MSCI Brazil ETF nagyjából 72 százalékot erősödött eddig ebben az évben, míg a VanEck Vectors Russia ETF mintegy 23 százalékkal lett izmosabb.

A legmagasabb CAPE rátával rendelkező országok között egyébként olyanok vannak, mint Mexikó (22,3), a Fülöp-szigetek (22,5), az Egyesült Államok (25,6), Írország (27), valamint Dánia (34,3).

Ebben a környezetben

a legnehezebb a kockázatmenedzselés.

Ahogy ugyanis a rizikósabb feltörekvő piacok kínálják a vonzó vételi lehetőségeket, a befektetési cégek igyekeznek olyan, valóban globális és diverzifikált portfóliókat összeállítani, amelyek kellően képesek megvédeni a befektetőket a veszélyektől – jelezte Max Wolff, a globális portfóliókkal foglalkozó 55 Capital stratégája.