Jövőre csak fokozódik a bizonytalanság

befektetés tőzsde jövő kilátás távcső
Vágólapra másolva!
Habár sok befektető optimista lett az év végére a 2017-es gazdasági kilátásokkal kapcsolatban, a Reuters által megkérdezett szakértők véleményéből az olvasható ki, hogy a jövő évben sem hagyjuk magunk mögött a bizonytalanságokat.
Vágólapra másolva!

Számos olyan tényező van ma a világgazdaságban, amely arra utal, hogy a 2017-es év is tele lesz komoly bizonytalanságokkal. Ilyen például a várhatóan fokozódó amerikai infláció a dollár erősödésével, ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed folytatja a kamatemelését.
Ezzel párhuzamosan fontos kérdés lesz, miként alakul Kína szerepe a világkereskedelemben. Ennek kapcsán pedig nem csupán az esetleges kínai-amerikai konfliktus a lényeges, hanem az is, hogy a Reuters által megkérdezett szakértők szerint csak tovább fokozódhat a globális kereskedelem válság után megindult lassulása.

A feltörekvő piacok szintén sérülékenyek maradnak a következő évben.

Brazília a szárnyaló részvénypiaca mellett is kitartó és bénító recesszióval küzd, míg az ázsiai gazdaságok jelentős része a várakozások szerint jövőre a potenciális növekedés alatt fog teljesíteni. Ezzel pedig a 3,2 százalékos világgazdasági növekedési várakozás még gyengébb, mint a tavaly ilyenkor megfogalmazott előrejelzés.

Növekedési gondok

A fejlett világ egyik legfontosabb problémáját a gyenge produktivitás jelenti, amely már hosszú ideje kínozza ezeket a gazdaságokat, miközben a politikai döntéshozók továbbra sem tudnak érdemben és hatékonyan hozzányúlni a kérdéshez. Jóllehet az USA munkanélküliségi rátája már csak 4,6 százalékos, és Donald Trump megválasztott elnök legalább 3,5-4 százalékos gazdasági növekedést ígért, a CA-CIB közgazdásza, Michael Carey szerint

ez csak álom, ha nem gyorsul föl a termelékenység-növekedés.

A Reuters által készített leginkább optimista felmérés 3,8 százalékos növekedést jósolt az USA-nak 2017-re egy hónappal az elnökválasztást követően.

Az USA gazdasága sok izgalmat rejthet magában 2017-ben Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

A konszenzus egyébként, amely megegyezik a Fed álláspontjával, 2 százalékos. Ez pedig igencsak hasonlít arra a számra, amelyet a Reuters egy évvel korábban a 2016-os évre vonatkozóan várakozásként mért. Ez a gyenge növekedési prognózis azonban nem számol az egyre erősödő optimizmussal a részvénypiacokon, noha számos stratéga, aki korábban Trump megválasztását komoly piaci veszélynek ítélte meg, mára megváltoztatta a véleményét.

A dollár veszélyei

Ezzel együtt a szakértők a már így is 14 éves csúcson álló amerikai dollár további erősödését várják, kiegészülve az amerikai állampapírok hozamainak emelkedésével, ahogy a Fed jövőre ismét kamatot emel. Mindazonáltal

a Wall Street egyelőre bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy meglesz-e a három szigorítás 2017-ben.

Az izmosodó dollár azonban tompíthatja az amerikai nagyvállalatok eredményeit, melyek jelentős részben támaszkodnak nemzetközi bevételekre. Annak ellenére, hogy ezen cégek részvényeivel ma rekord magasságokon kereskednek, a papírok felíveléseit elsősorban részvény-visszavásárlások és különböző ösztönzések fűtik, nem pedig üzleti beruházások.

Az euró/dollár árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

A zöldhasú erősödése, illetve más devizák gyengülése, azt is kérdésessé teszi, hogy a feltörekvő piacok miként tudnak majd megbirkózni

a relatíve magasabb inflációval, illetve a hervadó üzleti bizalommal.

Mindazonáltal a globális inflációs várakozások annak ellenére sem változtak jelentősen, hogy a kereskedelmi akadályok mellett az olaj ára is emelkedésnek indult, valamint az Egyesült Államokban is jelentős adócsökkentések és infrastrukturális beruházások várhatók.

Politikai kockázatok

Miközben az idei év leggyorsabban növekvő gazdaságának számító Indiában is gyengültek a bővülési kilátások, a globális gazdaságpolitika egyik legérdekesebb kérdése az lesz jövőre, hogy vajon Kína és az Egyesült Államok között kialakul-e kereskedelmi háború, amely a jelenlegi keretek között valójában senkinek nem volna hasznos.

Az Európai Központi Bank még tartja magát Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az eurózóna azonban javuló növekedést mutathat, ahogy az Európai Központi Bank folytatja a kötvényvásárlását,

amivel nyomás alatt tartja az eurót, olcsóvá teszi az exportot.

Nem elhanyagolható azonban, hogy a közelgő német, francia és holland választások magukban hordozzák a kockázatot, hogy fokozódik az Európai Unió destabilizálódása, amely a júniusi brexitszavazással kezdődött el.

Szintén kiemelkedő kockázati tényező, hogy a globális jegybanki ösztönzések hatékonysága egyre veszít az erejéből. Ráadásul a nagy központi bankok politikái között is egyre nagyobb lesz az eltérés, ahogy a Fed tovább szigorít, míg az Európai Központi Bank, az indiai vagy a brazil jegybank várhatóan folytatja a lazító politikáját.