Toronyház magasságú karácsonyfát állítottak

sri lanka karácsonyfa
Sri Lankan pedestrians walk past a partially-constructed Christmas tree in Colombo on December 24, 2016. Sri Lanka surpassed the world record for the tallest artificial Christmas tree despite building delays forcing organisers to prune the structure by almost half, an official said. Cricket legend Arjuna Ranatunga initiated plans to build the record-breaking tree in Sri Lanka's capital Colombo, but ran into opposition from the Catholic church which said the money would be better spent on charity. / AFP PHOTO / LAKRUWAN WANNIARACHCHI
Vágólapra másolva!
Ha a Guinness is jóváhagyja, a Srí Lanka fővárosában, Colombóban felállított, 73 méteres mesterséges karácsonyfa lehet a világ legmagasabbika. Eddig Kína tartotta a rekordot köztéri műfenyők terén. 
Vágólapra másolva!

Acélból és drótkeretből emeltek karácsonyfát szombaton Colombo egyik óceánparti közparkjában. A műfa díszítése több mint egymillió fenyőtobozból és 600 ezer LED-izzóból áll, a tetejére pedig egy több mint hatméteres csúcsdísz került.

Az alkotás költségét 80 ezer dollárra (több mint 23,7 millió forint) becsülik.

Felépítésén több mint ezer munkás dolgozott, és három hónapig tartott a projekt. A szóvivő, Mangala Gunasekara szerint elindították a folyamatot, hogy Guinness-rekordnak minősítsék a fát. Jelenleg Kína tartja a köztéri műfenyők magassági rekordját: tavaly építettek egy 55 méteres toronyfát mesterséges lombozattal Kanton városában, az ország déli részén.

Több mint ezren építették három hónapon át Forrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

A fa abban a parkban, a Galle Face Greenben áll, ahol Ferenc pápa misét mondott múlt évben, Srí Lanka-i látogatása alatt.

A Vatikán most bírálta a drága mesterséges karácsonyfa felállítását,

mondván, hogy ezt a pénzt inkább a szegények segítésére kellett volna fordítani. A szervezők viszont azt mondták, hogy éppen az etnikai és a vallási megbékélés jegyében született a fa ötlete. A 21 milliós Srí Lankában 1,2 millió katolikus él – kicsivel több muszlim és hindu –, a lakosság legnagyobb része buddhista. Az 1980-as évektől polgárháború dúlta az országot, amely a kisebbségi tamil felkelők vereségével zárult 2009-ben.