Így hoz majd bőséget és szerencsét az új év!

new year isolated horseshoe divination fortune future superstition luck chimney custom surprise tradition lucky sweeping play party note message charm little prediction patrick day
46171338 - horseshoe and chimney sweep on wooden table,good luck
Vágólapra másolva!
Ki babonából, ki a szokások tisztelete miatt, de a legtöbben elfogadjuk, végigcsináljuk az óév búcsúztatásához, egyben az új fogadásához kapcsolódó ceremóniákat. Ezek közül 13 olyat gyűjtöttünk össze, amelyek az anyagi jólét, bőség alapjai lehetnek (legalábbis a hiedelmek szerint)... és persze szerencsét hozhatnak, hisz minden vállalkozó tudja, hogy a sikerhez a jó ötlet, a körültekintő tervezés és a rengeteg munka mellett kell egy csipetnyi Fortuna kegyéből is.
Vágólapra másolva!

1. Tilos a sírás

Szilveszter napján semmi miatt nem szabad sírni, mert az egész évre boldogtalanságot hoz. Bármi történik, csak a jó oldalát szabad nézni – egyébként is, de ezen a napon aztán végképp.

2. Vegyünk fel valami újat

Önmagában is öröm, ha birtokba vehetünk valami újat, hát még akkor, ha ehhez kötődik az is, hogy ez záloga lehet a következő évben várható bőségnek is. Még nincs késő, biztos akad valami a szekrényben, mielőtt mulatni indul a barátaival.

3. Semmi sem maradhat üresen

Forrás: 123rf

Remélhetőleg mindenki ellenőrizte, hogy megtelt-e valamennyi fiók és polc a szekrényekben, mert az üres polcok és fiókok kijelölik az utat az egész évre. Nem éri meg kockáztatni.

4. Pénzt a tárcába és a zsebekbe

Hasonlóan érdemes ellenőrizni, hogy van-e pénz a zsebben, a pénztárcában, ha nincs, még van idő feltölteni, mielőtt eljön az éjfél.

5. Tárjuk ki az ajtókat

Ha éjfélt üt az óra, nyissuk ki az ajtókat, és engedjünk ki minden rosszat, amit az óév maga után hagyott. Ezzel helyet adunk annak a sok jónak, amit az új esztendő hozhat.

6. Elriasztani a rosszat

Elgondolkodott már azon, hogy miért harangoznak éjfélkor, vagy miért durran annyi petárda (azon túlmenően persze, hogy ez utóbbira csak az év ezen időszakában van engedély). Nos, a hiedelmek szerint a hangos zaj elriasztja a gonosz szellemeket.

7. Csók éjfélkor

Forrás: 123rf

Amikor éjfélt üt az óra, az is magához húzza a szívének legkedvesebbet, aki nem törődik a jelekkel. Megérheti nem elszalasztani ezt a percet, az év egészére elhozza a vonzódást és a boldogságot, ha egy szívünknek kedves személyt csókolunk meg éjfélkor. A babona úgy tartja, hogy ha valaki egyedül lenne, az is működik, ha a kutyáját vagy a macskáját csókolja meg.

8. Fekete vagy zöld színű borsót az asztalra

A borsó szerencsét hoz, a zöld a pénzt, a jólétet jelenti. Mi itthon a legtöbben újévkor lencsét eszünk. De van, aki arra is odafigyel, hogy zöld levelekből készült ételeket tegyen elsősorban az újévi asztalra.

9. Kerüljük a kétlábú állatokat

Újév napján kétlábú állat (különösen csirke) húsát enni szerencsétlenséget, pénzügyi bajokat hozhat. A nagyszüleim még úgy intettek, vigyázzak, mert a csirke elkaparja a földbe a pénzt a lábával, a disznó viszont kitúrja onnan az orrával, ezért jobban tesszük, ha az új esztendő első napján malac kerül az asztalra.

10. Tilos mosni

Ruhát semmiképp se mosson az év első napján. Az igazán óvatosak már szilveszterkor is betartják ezt, sőt, a mosogatást is hanyagolják. Van, aki papírtányért és -poharat használ inkább ilyenkor.

11. Semmi nem mehet ki a házból az esztendő első napján

A hiedelmek szerint, ha bármi elhagyja a családi fészket az év első napján, akkor veszteséges lesz a küszöbön álló év. Ezért ajánlatos még éjfél előtt kiüríteni a szemetest vagy átvinni a szomszédnak szánt süteményt, de ha erre nem volt mód éjfél előtt, akkor várjon a dolog január 2-áig.

12. A törlesztéssel is lehet várni másnapig

Pénzt, értékes tárgyat kölcsönadni az év első napján tilos, mert akkor az egész év arról szól majd, hogy elveszítjük értékeinket. Elsején hitelt visszafizetni sem szabad (várhat az is másnapig).

13. Kerüljük a kemény munkát

Ha egy sikeres évet szeretnénk, az óév utolsó és az új esztendő első napján érdemes kerülni a kemény munkát.

Mindenkinek sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk!