Rómában is érezni lehetett az újabb olasz földrengést

Olaszország, földrengés
Visso, 2016. október 27. Romos ház Vissóban 2016. október 27-én, miután az este három földrengés volt Olaszország középső részén. (MTI/EPA/Matteo Crocchioni)
Vágólapra másolva!
Három közepes erősségű földrengés rázta meg Olaszország középső részét – a földmozgásokat még Rómában is lehetett érezni, a fővárosban metróvonalakat zártak le. Az olasz miniszterelnök szerint 
Vágólapra másolva!

Két közepes erejű földrengés rázta meg Olaszország középső részét, a földmozgásokat érezni lehetett Rómában is, illetve abban a térségben, ahol tavaly több száz halálos áldozatot követelő rengések sorozata történt.

Sérültekről egyelőre nem érkeztek hírek, károkról igen, Rómában pedig elővigyázatosságból két metróvonalat is kiürítettek a rengések miatt.

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök később elmondta: úgy néz ki, hogy a földmozgások nem követeltek halálos áldozatokat.

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök szerint nincs halálos áldozat Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A német fővárosban tartózkodó kormányfő hozzátette, hogy szerda "nehéz nap" volt Olaszországnak, hiszen az ország központi területeit egyméteres hótakaró fedi, és számos térség maradt áramellátás nélkül, ami csak tovább nehezíti a mentőalakulatok eljutását rendeltetési helyükre.

A sokadik az elmúlt egy évben

Az amerikai földtani intézet jelentése szerint az első, 5,3-as erejű földrengés középpontja 104 kilométerre északkeletre volt Rómától, és mindössze hét kilométerre Amatrice városától, amely súlyos károkat szenvedett a tavaly augusztusi nagy erejű földrengésben.

Tavaly októberben is három földrengés volt Olaszország középső részén Forrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Crocchioni

Mint arról az Origo is beszámolt, a 6,1-es fokozatú amatricei földrengésben háromszázan haltak meg, épületek és lakóházak ezrei semmisültek meg. Azóta több mint 45 ezer utórengés volt a térségben.

Tavaly októberben történt egy 6,6-os fokozatú is – ez volt az elmúlt 36 év legerősebb földrengése.

Az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet jelentése szerint az elmúlt hónapok rengései 600 négyzetkilométernél nagyobb területen változtatták meg a térség domborzatát, az epicentrum környékén például mintegy 70 centimétert süllyedt a talaj.