Martinek János a férfi, Kállai Ákos a női öttusa-válogatott kapitánya

Kovács Ágnes; Darnyi Tamás; Kárpáti György; Tobai-Sike Renáta; Dunai Antal; Tarlós István; Nagy Tímea; Gyulay Zsolt; Benedek Tibor; Martinek János; Kapás Boglárka; Kulcsár Győző
Budapest, 2016. szeptember 20. Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti ötkarikás pályázat kormányzati felelőse, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos beszédet mond Dagály Úszóaréna és a 2024-es budapesti olimpiai pályázat interaktív látogatóközpontjának megnyitásán a budapesti Batthyány téri hajóállomáson 2016. szeptember 20-án. Mellette a 2024-es olimpiára és paralimpiára kandidáló Budapest pályázati emblémája. A háttérben balról jobbra: Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója (takarva), Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes úszó, Tobai-Sike Renáta sportlövő, Dunai Antal olimpiai arany- és ezüstérmes, Eb-negyedik labdarúgó, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) tanácsadója, Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok és háromszoros világbajnok párbajtőröző, edző, Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, a Budapest 2024 sportolói bizottságának vezetője, Tarlós István főpolgármester, Benedek Tibor, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Regőczy Krisztina olimpiai ezüstérmes, világbajnok műkorcsolyázó, Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Vári Attila vízilabdázó, Martinek János kétszeres olimpiai-, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok öttusázó, a 2024-es budapesti pályázat sportigazgatója, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó és Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó. A háttérben az Országház. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Martinek Jánost nevezték ki a felnőtt és junior férfi versenyzők, Kállai Ákost pedig a női öttusa-válogatott szövetségi kapitányává.

"Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem az elmúlt évek során, melyeket nagyon fontosnak tartok továbbadni. Soha nem szakadtam el annyira a sporttól, hogy ne lássak bele pontosan, ne lássam, hogy milyen változások történtek és milyen változásokra van szükség" - idézte a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) pénteki hírlevele a versenyzőként kétszeres olimpiai-, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok Martineket, aki az elmúlt években megbízott főtitkárként dolgozott.

Hozzátette: elsősorban szellemi és nem szakmai problémákkal kell megküzdenie a szövetségi kapitánynak. A megváltozott világban a versenyzők motiváltsága, hozzáállása is új szemléletet kíván - hangsúlyozta.

Martinek János (jobbról a harmadik) a Budapest 2024 olimpiai pályázatban is aktívan közreműködik Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A női válogatott élére kinevezett Kállai - aki korábban csapatban és váltóban is volt világbajnok, az elmúlt időszakban pedig az utánpótlás korosztályokat irányította - úgy véli, rengeteg feladat vár rá és nagy kihívásokkal kell szembenézni, de hozzátette, őt "mindig is motiválták a komoly feladatok", így "ez nem okozhat gondot".

Kifejtette: szeretné Martinek Jánossal kialakítani azt a munkamódszert, amivel garantálhatják az előrelépést, biztosíthatják a megfelelő felkészüléseket. Szeretné, ha az eredményesség terén is látványos lenne a javulás - hangsúlyozta.

- mondta.

A MÖSZ elnökségének pénteki döntése értelmében az utánpótlás irányításáért ezentúl a székesfehérvári Szloboda József felel, aki évek óta tagja volt a fiatal versenyzőket felkészítő csapatnak.
A szövetség január 4-én írt ki nyílt pályázatot a férfi és külön a női, valamint az utánpótlás-válogatottak vezetésére. A múlt pénteki határidőig négyen adtak be pályázatot. Vörös Zsuzsanna, a MÖSZ általános alelnöke akkor neveket nem mondott, azt ugyanakkor elárulta, hogy egy szakember jelentkezett a felnőtt férfi, a női vagy az utánpótlás-válogatottak irányítására, egy másik a férfi vagy a női, kettő pedig csak az utánpótlás-kapitányi posztra. A vezetőségnek egy háromtagú bizottság készített előterjesztést.

A megbízások időtartama határozott idejű lesz, 2017. február 1-től 2018. január 31-ig szól, de a felek kölcsönös elégedettsége esetén közös megegyezéssel hosszabbítható évenként az olimpiai ciklus lezárásáig.

Sok a sportoló, kevés a kapitány

Bretz Gyula, a szövetség decemberben megválasztott új elnöke szerint "elegendő számú és jó minőségű pályázat érkezett", ugyanakkor elismerte, hogy több jelentkezőre számítottak.

"Ennek ellenére szeretném hangsúlyozni, hogy remek szakemberek adták be a pályázatokat - szögezte le. -

Az eredményességet nem akarta veszélybe sodorni a szövetség, ezért döntöttünk az új felállás mellett" - indokolta az eddigi rendszer módosítását.

Hozzátette: minimum négyéves folyamatban gondolkodnak, mert szeretnék, ha hosszú távon biztosított lenne az öttusázók profi felkészítése és versenyeztetése.

A felnőtt férfi- és női válogatottnak eddig Pálvölgyi Miklós volt a szövetségi kapitánya, de a 72 éves szakvezető november közepén jelezte, hogy szerződése január 31-én lejár, és ő már nem pályázik. Pálvölgyi 2001-ben került a férfiválogatott élére és 2009-től irányította a női csapatot. Kapitánysága idején világbajnokságon 17 arany-, 8 ezüst- és 7 bronz-, Európa-bajnokságon pedig 19 arany-, 11 ezüst- és 10 bronzérmet nyertek a magyar versenyzők.