Vágólapra másolva!

Megtört a 19 éves japán szumóátok

Kiszenoszato személyében 19 év után van ismételten Japánban született és nevelkedett nagybajnoka, azaz jokozunája az ország egyik legősibb sportjának, a szumónak.

Az előző japán jokozuna, Maszaru Vakanohana még 1998-ban nyerte el a rangot, azóta nem volt a sportágnak japán nagybajnoka. Ezt szakította meg Kiszenoszato (eredeti nevén Hagivara Jutaka) azzal, hogy vasárnapi tornagyőzelme után felterjesztették a legmagasabb rangra.

"Mindent meg fogok tenni azért, hogy ne hozzak szégyent a jokozuna névre, hiszen úgy nőttem fel, hogy ezt a rangot szerettem volna kivívni magamnak" - mondta a beiktatási ceremóniája után Kiszenoszato, aki

élete első tornagyőzelmét aratta.

A szumóban - mely Japán egyik nemzeti sportja - a sportolóknak minden versenyen meg kell küzdeniük a korábban elért rangjukért, egy számukra negatív eredménnyel záródó torna után a kivívott pozíciójukat elvesztik, így az előrelépés nagyon nehéz.

A japánoknak Vakanohana 2003-as visszavonulása óta nem volt nagybajnoka, a legnagyobb elismerést hosszú évek óta kizárólag külföldről érkezett versenyzők tudták kiharcolni. A hawaii illetőségű Akebono (1993), a szamoai születésű Muszasimaru (1999) után csupa mongol: Aszasorju (2003), s a jelenleg is aktív Hakuho (2007), Harumafudzsi (2012) és Kakurju (2014) lett nem japán létére a legmagasabb rangú szumós.