Kirúgták az észak-koreai titkosrendőrség vezetőjét

KIM Vonhong észak-koreai állambiztonsági miniszter
Észak-korea, 2017. február 3. A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott 2016. május 11-i kép Kim Von Hong észak-koreai állambiztonsági miniszterről, akit 2017 januárjában leváltott Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feltehetőleg korrupció, hatalommal való visszaélés, valamint több beosztottjának megkínoztatása, illetve kivégeztetése miatt. A leváltást 2017. február 3-án közölte a két Korea egyesítésével foglalkozó dél-koreai minisztérium. (MTI/AP/KCNA)
Vágólapra másolva!
Észak-Koreában leváltották a titkosrendőrség vezetőjét, Kim Dzsongun korábbi kulcsfontosságú szövetségesét – erősítette meg a sajtóhíreket a szöuli országegyesítési minisztérium szóvivője.
Vágólapra másolva!

Kim Vonhongot, a rettegett „bovibu” fejét még január közepén váltották le, a hírt pénteken erősítette meg a dél-koreai szóvivő, de azt nem árulta el, honnan tudnak a történtekről – számolt be a Reuters.

Kim ellen korrupció, hatalommal való visszaélés és emberi jogok megsértése volt a vád. A leváltással együtt le is fokozták vezérőrnagyi rangról tábornokká.

Kim Vonhong a vádak szerint megkínoztatta, illetve kivégeztette több beosztottját Forrás: MTI/AP/KCNA/-------------------

A büntetése attól függ, milyen eredményre vezet majd a nyomozás, hangsúlyozta a dél-koreai szóvivő. Dél-koreai források szerint tavaly az oktatási miniszter-helyettest azért végezték ki, mert nem állt egyenesen egy nyilvános eseményen.

Az ilyesfajta hatalmi harc teljesen normális Észak-Koreában – mondta a brit hírügynökségnek Te Jongho volt londoni helyettes nagykövet, aki Dél-Koreába szökött.

A leváltásokról és kivégzésekről nehéz hiteles információt szerezni, mert azokat ritkán jelentik be hivatalosan Észak-Koreában. Kivételt jelentett Kim Dzsogun nagybátyjának a 2012-es kivégzése, amelyről az állami sajtó is hírt adott.