Erre készülhet az ünnepen

Budapest, 2017. március 14. „Tisztelet a bátraknak” feliratú molinót feszít ki egy ipari alpinista a március 15-i ünnepi műsor előkészületei során a Magyar Nemzeti Múzeum oszlopaira 2017. március 14-én. MTI Fotó: Szalai Eszter
Vágólapra másolva!
Budapesten, vidéken és külföldön is tartanak megemlékezéseket ma, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. A hagyományos ünnepségek mellett más színes programokkal is várják az érdeklődőket a március 15-ei rendezvényeken.
Vágólapra másolva!

A programok a hagyományokhoz híven reggel 9 órakor az Országház előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Onnan az ünneplők - a megszokott útvonalon - a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével átvonulnak a nemzeti múzeumhoz, ahol a központi állami rendezvényt tartják.

A Nemzeti Múzeumnál lesz aközponti ünnepség Forrás: MTI/Szalai Eszter

A múzeumkerttől indul majd ünnepi menet a budai Várba. Az ünneplőket a Magyar Honvédség Budapest Helyőrség zenekarának tagjai, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség lovas huszárai vezetik fel.

Más úton

A menet útvonala idén eltér a korábbiaktól: az Astoria, a Szabad sajtó út, a Március 15. tér és a Széchenyi István tér érintésével a Lánchídon keresztül halad, majd a Clark Ádám térről a Hunyadi János úton keresztül éri el a Dísz teret.

A budai Várban idén is egész nap ingyenes programokkal várják az ünneplőket,

akik a többi között kiállításokat, koncerteket, gyerekprogramokat látogathatnak és hagyományos magyar finomságokat kóstolhatnak.

Nyílt nap az Országházban

Az Országházban ingyenes nyílt napot tartanak, az érdeklődők megtekinthetik a Szent Koronát.

Az Országház Kupolatermében délután 3 órától adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket.

A Várkert Bazárban a Színésznők forradalma a Szentháromság téren koncertek és gyerekprogramok várják az érdeklődőket.

A részletes állami programot itt olvashatja, további programokról pedig itt talál információt.

Lezárások, forgalomkorlátozások

Az ünnepségek és egyéb rendezvények miatt több helyen lezárásra, forgalomkorlátozásra kell készülni. A közlekedési változásokról bővebb tájékoztatás érhető el a rendőrség (www.police.hu) és a Budapesti Közlekedési Központ (www.bkk.hu) honlapján.

Vidéken is sok program lesz

A központi rendezvények mellett a fővárosban és vidéken is több megemlékezést tartanak.