Bikacápát sodort partra a vihar Ausztráliában

Lismore, 2017. március 31. Derékig érő vízben gyalogló emberek az új-dél-walesi Lismore településen 2017. március 31-én, miután a Wilsons folyó kilépett medréből és elöntötte a várost. (MTI/EPA/Dave Hunt)
Vágólapra másolva!
Az Ausztrálián átvonuló viharfront utáni áradások miatt több tízezer embert kellett evakuálni Új-Dél-Wales-ben és Queensland déli részén. A mentőcsapatok még egy bikacápát is találtak, amelyet partre vethetett a vihar.
Vágólapra másolva!

Tízezreket telepítettek ki Ausztráliában a Debbie nevű orkánt követő áradások miatt, és a hatóságok figyelmeztették az embereket, hogy lakott területeken is összetalálkozhatnak vadon élő állatokkal, akár veszélyes krokodilokkal vagy kígyókkal is.

Csónakkal közlekedő férfi az árvíz sújtotta új-dél-walesi Lismore-ban, miután a Wilsons folyó kilépett medréből és elöntötte a várost Forrás: MTI/EPA/Dave Hunt

Sőt a mentőcsapatok egyik tagja egy bikacápát talált egy megáradt folyó közelében, a Queensland államban lévő Ayr városhoz közeli Rita-szigeten. Feltehetóen zsákmány reményében úszott fel a folyón az édes és sós vízben is egyaránt megélő állat, de

a hirtelen visszahúzódó ár meglephette.


Az egyméteres bikacápa már elpusztult, amikor Lisa Smith megtalálta.

„Úgy gondolja, biztonságos visszamenni a vízbe? Gondolja meg! Sosem lehet tudni, mi leselkedik a felszín alatt egy heves viharban, és mi sodródik partra utána” – írták a közétett képek alá a helyi tűzoltóság közösségi oldalán.

Az ötfokozatú hurrikánskálán négyesbe sorolt Debbie nevű orkán kedden csapott le Queensland partjaira óránkénti 260 kilométeres sebességgel. A vihar hamar elvonult a szárazföldről, de napokig tartó szakadó esőt hagyott maga után, ami áradásokat okozott számos területen. Egyes területeken a havi csapadékmennyiség háromszorosa esett egyetlen nap alatt, emiatt tízezreket kellett kitelepíteni.

Derékig érő vízben gyalogló emberek az új-dél-walesi Lismore településen Forrás: MTI/EPA/Dave Hunt

A legsúlyosabb a helyzet Új-Dél-Wales-ben, ahol a BBC beszámolója szerint a mentőcsapatok vezetője, Mark Morow attól fél, hogy halálos áldozatok is lehetnek hamarosan, mert többeket nem tudnak mimenteni az árvízből, ugyanis annyira veszélyes lenne maga a mentés is.

  • Több mint 2000 iskola maradt zárva pénteken Queenslandben.
  • 50 ezer otthon van áram nélkül az áradások által érintett térségben.
  • A mentőegységek legalább 85 embert mentettek ki az áradások miatti közvetlen életveszélyből.
  • Mmintegy 1300 katona vesz részt a segélyosztásban, a mentésben és a kárfelmérésben.