Szenzációs siker: Budapesté a 2024-es rövidpályás úszó vb

Budapest, 2017. július 17. Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke (k), Vlagyimir Leonov, tatár sportminiszter (b) és Huszain al-Muszallam a FINA kuvaiti alelnöke (j) a szövetség budapesti sajtótájékoztatóján 2017. július 17-én. A FINA döntése értelmében a 25 méteres medencés vb-nek 2022-ben az oroszországi Kazany, két évvel később pedig a magyar főváros lesz a házigazdája. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Óriási magyar sportdipomáciai siker született azzal, hogy a Nemzetközi Úszó Szövetség Budapestnek ítélte a 2024-es rövidpályás úszó világbajnokság megrendezését. A FINA Büro hétfői ülésén a 2024-es rövidpályás vb mellett a 2022-es világbajnokság helyszínéről is döntött. Budapest tehát 7 év alatt kétszer látja vendégül a világ úszósportját a Duna Arénában. A 2022-es eseményt az oroszországi Kazany rendezheti.
Vágólapra másolva!

A Fina Büro döntését hétfőn délben ismertette Julio Maglione, a FINA elnöke. A 2024-es rendezés óriási sportdiplomáciai siker mind Magyarországnak, mind a Magyar Úszó Szövetségnek. Kazany részéről Vlagyimir Leonov tatár sportminiszter, magyar részről pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere írta alá az erről szóló megállapodást a FINA-val.

Balog Zoltán miniszter azt mondta, hogy Magyarország, Budapest és a magyarok számára is hatalmas megtiszteltetés, hogy Budapest rendezheti a 2024-es világbajnokságot. Mindez azt igazolja, hogy az a befektetés is megtérül, amit az infrastruktúrára, a versenysportra és az utánpótlásra költenek.

Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a jelenleg zajló budapesti világbajnokság rendezésével mindenki nagyon elégedett. Marculescu köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek és Balog Zoltánnak azért, hogy Magyarország és Budapest rekordidő alatt készült fel a 2017-es vizes világbajnokságra.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) ügyvezető igazgatója egy 2015-ben készített felvételen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bár az eseményből még csak két nap telt el, Marculescu szerint ez minden idők egyik legjobban megrendezett vizes világbajnoksága.

A sportvezető hangsúlyozta, hogy a Duna Aréna a világ egyik legmodernebb uszodája.

A Duna Aréna megépítése és átadása után nyilvánvalóvá vált az a szándék, hogy a létesítményben minél több világeseményt rendezzenek. Ennek a döntésnek az eredményeképpen tovább bővült a Budapesten rendezendő vizes világesemények sora, ugyanis jövőre junior szinkronúszó-világbajnokságnak, 2019-ben junior úszó-világbajnokságnak ad otthont a Duna Aréna, 2020-ban pedig az úszók, vízilabdázók, szinkronúszók és műugrók Európa-bajnokságát rendezik meg a fővárosban. Ezeket az eseményeket nem rendezhetnénk meg, ha nem épült volna fel a Duna Aréna.

A Duna Aréna madártávlatból Forrás: Origo

A FINA Bürő hétfői döntése előtt a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Bienerth Gusztáv tartotta meg az utolsó prezentációt. Ebben Bienerth kiemelte, hogy a magyar úszósportnak rendkívül nagy hagyományai vannak, beszélt azokról az olimpiai, világ és Európa-bajnok sportolókról, akik a magyar úszósportot fémjelezték.

A rövidpályás világbajnokságok rendezésére tavaly szeptemberben kellett jelezni a pályázási szándékot, a végső megmérettetésre Hongkong, Tajvan, Oroszország és Magyarország maradt versenyben.

Gyönyörű helyszínek, nagy közönségsiker - a FINA módfelett elégedett az eddigiekkel Fotó: Polyák Attila - Origo

Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a szervezőbizottság elnöke a bejelentés utáni sajtótájékoztatón köszönetet mondott a bizalomért, hogy Budapest újra bizonyítási lehetőséget kapott.

Hozzátette, biztos benne, hogy 2024-ben is sikeres világbajnokságot tudnak majd rendezni,

ehhez pedig minden alap megvan, hiszen kell infrastruktúra, illetve a tapasztalat is egy nagy világverseny szervezéséhez.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte, ez egy újabb nagy lépés, mert a kormány 2010-ben azt tűzte ki céljául, hogy minél több nagy nemzetközi versenyt rendezzen Magyarország.

Szabó Tünde: "Ez egy újabb nagy lépés, mert a kormány 2010-ben azt tűzte ki céljául, hogy minél több nagy nemzetközi versenyt rendezzen Magyarország" Fotó: Hirling Bálint - Origo

Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos szerint a világbajnokságot nem önmagában a világbajnokság miatt rendezték meg, hanem mindaz, ami a vb-ért történik, Budapestet teszi még szebb, élhetőbb várossá.

Megjegyezte, a Duna Arénát a terveknek megfelelően így is visszabontják, azaz 6500 néző várja majd a rövidpályás úszó-vb résztvevőit.

Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos szerint a világbajnokságot nem önmagában a világbajnokság miatt rendezték meg, hanem mindaz, ami a vb-ért történik, Budapestet teszi még szebb, élhetőbb várossá Fotó: Szabó Gábor - Origo

Gyárfás Tamás csak annyit mondott:

Gyárfás, a FINA alelnöke már korábban jelezte, amennyiben nem Budapest neve kerül elő valamelyik borítékból, akkor lemond posztjáról. Hozzátette, a fantasztikus Duna Arénának minél több nagy nemzetközi versenyre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően kihasználják.

Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség elnöke kijelentette, hogy a 2024-es rövidpályás úszó-vb elnyerése hatalmas siker, amelyért rengetegen dolgoztak, és méltó folytatása annak a sorozatnak, amely a jelenleg is zajló világbajnoksággal kezdődött.

Bienerth Gusztáv: "Ez Magyarország, a magyar emberek sikere, azoknak a sikere, akik elviselték a világbajnokság felkészülésének a gondjait" Forrás: Polyak Attila

"Ez Magyarország, a magyar emberek sikere, azoknak a sikere, akik elviselték a világbajnokság felkészülésének a gondjait.

- fogalmazott a MÚSZ elnöke. Hozzátette, ez a mai döntés részben annak is következménye, hogy a vb eseményei tökéletesen rendben zajlanak.

A Magyar Úszószövetség elnöke videóinterjút is adott az Origónak: